Hogy kerül a metélőhagyma a koktélpohárba?

Hogy kerül a metélőhagyma a koktélpohárba?

Orchid koktél (balra) a High Note Skybarban (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magyarországon a koktélt hosszú ideig a Mojito, a Bloody Mary vagy a Piña colada jelentette (tévedés ne essék, nyáron, a medence vagy a tengerpart mellett ezek az italok is jól tudnak esni), de a bor- és a sörforradalom után pár éve hazánkba is megérkezett a kevert italok minőségrobbanása. Kezdődött azzal, hogy éppen tíz éve a budapesti Boutiq’Bart a világ ötven legjobb koktélozója közé sorolta a Drinks International magazin, és elkezdtek gombamód nyílni a jobbnál jobb helyek a fővárosban. Engem amerikai ismerősök cipeltek el a járvány előtt Budapest titkos speakeasy bárjaiba (a kifejezés az amerikai szesztilalom idejéből származik, akkor az illegális bárokat nevezték így), és új világ tárult fel, amikor popcorn alá rejtett italt, vagy éppen libatollat és papiruszt is kaptam, hogy japán betűket rajzoljak az éjfekete italommal.

Most újra magyar sikernek örvendhetünk: a Szent István-bazilika melletti Aria Hotel tetején lévő High Note Skybar a Condé Nast Traveller szerint ott van a világ tíz legjobb rooftop bárja, vagyis tetőteraszon létrehozott szórakozóhelye között. Ez is koktélbár, így örömmel elfogadtam a meghívásukat, amikor jelezték, hogy megkóstolhatom a Sárközi Marcell és csapata által a tavaszi itallapra kreált különlegességeket. Mert írtam már: a koktél nem csak a Sex on the beachet jelenti vodkából, őszibaracklikőrrel és narancs-, valamint áfonyalével, hanem millió mást – játékosságot, meglepetést, ízorgiát, élményt.

A High Note új itallapját az emberiség kultúrtörténetének legfontosabb virágai inspirálták. Itt tehát nem a színházi show-ra, hanem az elme kényeztetésére és időutazásra játszanak – ősi legendák és népi bölcsességek is felbukkannak a poharakban. A virágok latin neveit viselő italköltemények a görög és római mitológia világába vezetnek, ezért megjelenik az Adonisz véréből sarjadó rózsa, az olümposzi istenek ambróziája, valamint a szépség és a fiatalság szimbólumaként emlegetett orchidea is.

Játékos, finoman fűszeres koktél a Hyacinthus, mely a tavasz és az újjászületés istene, Hyakinthos alakját idézi meg. A legenda szerint szerelme, Apollón véletlenül halálra sebezte őt egy eltévedt diszkosszal, és az ifjú földre hulló véréből serkentek az első jácintok. A történet a világ egyik legnagyobb zeneszerzőjét, Wolfgang Amadeus Mozartot is megihlette, aki tizenegy évesen komponálta meg első színpadi művét, az Apolló és Jácint című operát. A Hyacinthus koktél megalkotásánál Sárköziék a gluténmentes whiskyt és gyógynövénylikőrt klasszikus tavaszi ízekkel kombinálták: a metélőhagymás vermut mellett a mustár is megjelenik ebben az igazán meglepő koktélban.

Az olümposzi istenek eledele volt az örök ifjúságot és halhatatlanságot adó Ambrosia trifida. A High Note Skybar Ambrosia koktélját a mangó, a maracuja és a mézvíz, valamint a tölgyfahordós érleléssel készülő száraz, fino sherry eleganciája tesz isteni itallá.

A rózsa az egyik legősibb növényünk – egyidős az emberiséggel, civilizációk fejlődésének és bukásának volt tanúja. A görögök úgy tartották, Aphrodité szerelme, Adonisz véréből sarjadtak a piros rózsák, Rómában pedig a szerelem istennője, Vénusz virágaként tisztelték – és vele köszöntötték a tavaszt. A vadrózsa által szimbolizált szenvedély és bátorság jellemzi a mezcal alapú Rosa Canina koktélt is. Igazi karakterét a grépfrút, a kardamom, a csili és egy csepp édes vermut adja meg. Az első korty édesen magával ragadó, de a lecsengése füstös és enyhén csípős – nekünk ez lett a kedvencünk, sokáig fogunk rá emlékezni.

Megkóstoltuk a krémes-keserű ízvilágú ginből készült Orchid koktélt is (képünkön balra), amely valódi elixír, hisz a hozzá használt matcha tea magas antioxidáns-tartalma nemcsak fiatallá varázsolja a bőrt, de stresszcsökkentő hatású is.

A koktélozás egyébként nem a berúgásról szól – a High Note-ban tökéletes délutáni lazításra nyílik lehetőség egy fantasztikus panorámájú helyen. Szinte karnyújtásnyira vannak tőlünk a bazilika kupolájának körkilátójában sétálgató turisták (közülük többen pár perc múlva felbukkannak a szomszéd asztalnál, mert a mi poharaink látványa nekik is kedvet csinált a chillezéshez), hallgatjuk, ahogy alattunk duruzsol a város, és élvezzük a csodálatos naplementét. Ha hétvégén mennénk, nem árt asztalt foglalni – a vírusnak vége, a belvárosba visszatértek a turisták, a jó helyekre nehéz bejutni.

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2022/20. számában jelent meg május 13-án.

Címkék: gasztronómia, koktél