Megkóstoltuk a Boldogasszony csipkéjét és a Szerencse tarsolyt

Megkóstoltuk a Boldogasszony csipkéjét és a Szerencse tarsolyt

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az idei málnás országtorta nagyon finom, a cukormentes gesztenyés győztes kicsit vizesnek tűnt, az idei kovászos új kenyér pedig még finomabb – így összegezhető egy mai sajtórendezvény gasztronómiai eredménye, melyet a Várkert Bazárban tartottak.

Ha sorjában vesszük a dolgokat, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete idén tizenharmadik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” versenyt az augusztus 20-i nemzeti ünnepünk alkalmából. Ez a kezdeményezés azon kevesek egyike, amelyet megtartott a Fidesz-vezette kormány – az első országtorta-választást ugyanis 2007-ben, a Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége idején tartották. Idén Tóth Norbert dunaföldi cukrászmester alkotása, a Boldogasszony csipkéje lett a Magyarország Tortája. A cukormentes vetélkedőt a szegedi Gyuris László Kicsi Gesztenye fantázianevű alkotása nyerte meg.

A zsűri egyébként magyaros ízvilágú, az ünneppel vagy Magyarországgal összefüggésbe hozható tortákat-recepteket várt, melyek szigorúan csak természetes és egészséges alapanyagokat tartalmazhatnak. Idén harmincegy alkotás versengett, végül a málnás győzött. Ennek az összes rétegében megtalálható ez a rendkívül ízletes gyümölcs, egy torta több, mint hatszáz gramm málnát tartalmaz. Roppanós réteg, málnás áztatóval átitatott piskóta, málnás-fehércsokoládés krém, citromos-bazsalikomos felvert ganache, málna lekvár és málnás meringue – ebből áll a sütemény, melyet liofilizált málnadarabokkal megszórt meringue-gekkel és zöldre színezett fehércsokoládé lapkákkal díszítenek.

A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt az Egy Csepp Figyelem Alapítvány minden évben a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével együtt hirdeti meg, párhuzamosan a Magyarország Tortája versennyel. Az idei győztes a szegedi A Cappella Cukrászda Kicsi Gesztenyéje – ennek ízvilágát nem meglepő módon a gesztenye alapozza meg, melyet a kellemesen savanykás áfonya és a mogyorós ropogós teszi teljessé. A hozzáadott cukor nélkül készült torta szeletenként csupán 14,9 g szénhidrátot és 204 kcal-t tartalmaz, így a cukorbetegek számára is jó választás lehet.

Ha már a cukorbetegségnél tartunk: az augusztus 20-i rendezvények idején az Egy Csepp Figyelem Alapítvány ingyenes vércukormérést is szervez a Várkert Bazártnál – ezt én is megtettem a sajtótájékoztató idején, és az 5.4-es érték után lelkiismertefurdalás nélkül kóstolhattam meg a süteményeket.

Megkóstoltuk a Michelin-csillagot: a Standban ebédeltünk | Magyar Hang

Jövőbe láttunk: néhány órával a bejelentés előtt látogattunk el hozzájuk. Mit tud az ország egyik legjobb étterme?

A győztes tortákat egyébként augusztus 18-tól lehet megkóstolni országszerte több száz cukrászdában és természetesen a központi állami ünnepségek kísérőrendezvényén Budapesten, a Magyar Ízek Utcájában, a budapesti Várkert Bazár területén. A torták minőségének védelme érdekében az idei évtől mindkét recept csak az év végétől lesz nyilvános, addig csak az ipartestület tagjai készíthetik.

A kedd reggeli eseményen bemutatták a Szent István-napi kenyerét is, amely idén a kovásszal készült, kézműves Szerencse Tarsoly lett. Ez a sokorópátkai Pedró Pékség fejlesztése búzalisztből, durumliszttel készülő, különleges formájú, ropogós, kézműves búzakenyér. Mivel a durumbúzában lévő keményítő lassabban szívódik fel, lassabban emeli a vércukorszintet, így alkalmas a cukorbeteg fogyasztók számára. A Magyar Pékszövetség idei, immáron nyolcadik kenyérversenyére csaknem félszáz nevezés érkezett három kategóriában.

A Magyar Ízek Utcája az augusztus 20-i ünnepségek kísérőrendezvényeképpen idén tizedszer nyit meg, a rendezvény létrehozásával az volt a cél, hogy a Kárpát-medence és a velünk élő nemzetiségek gasztrokultúráját, annak sokszínűségében mutassák be. A jubileumi évben a Kárpát-medencei népi gasztrokultúra sokszínűségének bemutatására helyezik a hangsúlyt. Lesz puliszka Pusztinából, öhön az Alföldről, káposztaleves a Felvidékről, dödölle Őrségből, paradicsomos töltött káposzta Szatmárból, halászlé a Dél-Duna mellől, birkapörkölt Karcagról, káposztás paszuly Kárpátaljáról, és így tovább. Készül pacal, tökös lecsó, kakastöke pörkölt, bárányragu, és akik a könnyedebb ételeket kedvelik, azok megkóstolhatják a laskagombás jérceragut, vagy a vajon pirított puliszkát lecsómártással.