„A kormányváltás az előválasztással kezdődik”

„A kormányváltás az előválasztással kezdődik”

Előválasztási sátor a fővárosi Hunyadi téren

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Igenis lehetséges, hogy minden városban, minden faluban, Magyarország minden választókerületében egyetlen, közös ellenzéki jelölt álljon ki a hatalom jelöltjével szemben. És igenis lehetséges, hogy ezeket a jelölteket, demokratikus versenyben válasszuk ki. Beleértve a miniszterelnök-jelöltet is – így üdvözölte a szombaton reggel megkezdődött előválasztást Karácsony Gergely. Az MSZP-Párbeszéd szövetség és az LMP miniszterelnökjelötje szerint az eddigi kampánynak máris van győztese és vesztese is: győztese az ellenzék és vesztese „ez a mai pöffeszkedő hatalom”. A változás ugyanis – mint írta –, elindult.

Dobrve Klára, a Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltje is írt a most elindult és jövő vasárnapig tartó szavazásról, amelyet demokrácia ünnepének nevezett. – Váltsuk le a kormányt közösen, hogy utána lebonthassuk az orbáni önkény rendszerét is – tette hozzá.

Jakab Péter, a Jobbik kormányfő-jelölti aspiránsa azt emelte ki, hogy a szavazáson az emberek dönthetik el, hogy ki legyen Orbán Viktor kihívója, míg a momentumos Fekete-Győr András az ellenzék megújításával kampányolt sajátjaik mellett.

Szeptember 18-a és 26-a között lehet szavazni az előválasztáson, a sátrakban vagy irodákban kialakított szavazóhelyiségek jellemzően reggel 8 órától délután 6-ig lesznek nyitva, de persze lehetnek eltérések is. Szavazni az adott körzet egyéni képviselő-jelöltjére, illetve a miniszterelnök-jelöltek valamelyikére lehet. Az egyéni indulók sorsa már most el fog dőlni, hiszen automatikusan az lesz a közös jelölt, aki a legtöbb voksot kapja. Orbán Viktor kihívójának megtalálására azonban lesz még egy forduló, ugyanis a most három legtöbbet szerző aspiráns újra összecsap október 4-e és 10-e között egy újabb előválasztáson.

 

Címkék: előválasztás