Dobrev Klára: Aki nem bontja le Orbán rendszerét, azzal Orbán fog leszámolni

Dobrev Klára: Aki nem bontja le Orbán rendszerét, azzal Orbán fog leszámolni

Dobrev Klára a Demokratikus Koalíció nagyrendezvényén 2021. szeptember 17-én

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Pontosan tudom, hogy nem babazsúrra készülünk, a kormányváltás után kezdődik a neheze, mert nagyon sokan lesznek, akik mindent el fognak követni, hogy megakadályozzák a kormányzást – mondta Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció előválasztási miniszterelnök-jelöltje pártja pénteki budapesti nagyrendezvényén. Orbánék nem egyszerűen csomagolnak, hanem készülnek, hogy hogyan lehet majd a következő megválasztott kormányt akadályozni – mondta.

Kiemelte: itt van a legnagyobb vita az ellenzéki pártok között, hogy mit csinálnak a győzelem után, Polt Péterrel, az Alkotmánybírósággal. „Az én álláspontom ebben nagyon egyértelmű. Aki nem bontja le Orbán rendszerét, azzal Orbán fog leszámolni. Én márpedig kormányzásra készülök és nem fogom engedni” – mondta.

Majd az alaptörvényből idézve azt hangsúlyozta, hogy az, hogy ki kormányoz, a népakarat dönti el. Aki megakadályozza, hogy ebből a népakaratból közjogi erő keletkezzen, szembemegy ezzel a népakarattal. „És a amennyiben bármely csoport arra törekszik, hogy a hatalmat kizárólagosan birtokolja, azzal szemben nem csak jogunk, kötelességünk is fellépni” – mondta a Vörös Imre alkotmányjogász nyomán, vagyis akár feles többséggel is alkotmányozni. „Lebontjuk Orbán rendszerét, ha kell, feles többséggel is” – hangsúlyozta. Itt üzent Karácsony Gergelynek, őt néven nem nevezni, hogy kompromisszumokkal szerinte nem fog menni, csak úgy, ahogy ő mondja.

Saját kompetenciáit hangsúlyozva arról beszélt, hogy az országjárás mellett szakmai szervezetekkel is tárgyal, mert készül a kormányzásra. Megtaláltuk a módját, hogyan lehet visszaépíteni az államigazgatást. „meg fogjuk csinálni, úgyhogy innen is puszilom a kétharmadot” – fogalmazott.

Azt kérte a szavazóktól, hogy álljanak mögé, amikor Polt Péternek, a Médiatanácsnak, a Költségvetési Tanácsnak azt mondják, hogy elég volt belőletek, tisztességesek jönnek helyettetek. Majd végezetül mindenkit az előválasztási részvételre buzdított, valamint a DK jelöltjeire és így a rá való szavazásra. És hogy mosolyogjanak, mert az az, ami igazán erőt ad a küzdelemhez.

Dobrev Klára teljes beszédét itt nézheti meg videón: