Az előválasztás külföldi sajtóvisszhangja: új reményt adott az ellenzéki szavazóknak

Az előválasztás külföldi sajtóvisszhangja: új reményt adott az ellenzéki szavazóknak

A 2021-es előválasztáson leadott szavazatok (Fotó: Országos Előválasztási Iroda)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Orbánnal szemben összefogott ellenzék nagy reményeket fűz az előválasztáshoz – hozta le ma reggeli cikkében az EUobserver. Mint írják, évek óta tartó civakodás és az elvesztett választások sorozata után tavaly decemberben sikerült megegyeznie a sokszínű ellenzéki oldalnak, s végrehajtották az elmúlt évek legnagyobb politikai újítását, a precedens nélküli előválasztást.

Kiemelik, a szövetség nem problémamentes, ennek jele például, hogy idén júniusban a korábbi szélsőjobboldali párt, a Jobbik a Fidesszel szavazott a parlamentben a homofóbbá áthangolt gyermekvédelmi törvényről. Ám a szövetségesek egységesek abban, hogy véget vetnének a korruptnak tartott orbáni rendszernek, ami nem lesz egyszerű, hiszen a választási rendszer, a „győztes mindent visz” elve kifejezetten a Fideszre lett szabva.

A Reuters hírügynökség az előválasztás első fordulóját vezető Dobrev Klára Európai Unió iránti elkötelezettségét emeli ki. Mint az Európai Parlament képviselője és alelnöke, Dobrev Magyarország első női miniszterelnöke lehetne, írják, aki a szegénység csökkentését, illetve az euró mielőbbi bevezetését ígérte választóinak.

A cikk megjegyzi, Karácsony szintén EU-párti, ő egy igazságosabb adórendszert és a politikai megosztottság csökkentését tervezi. A Reuters is említi az Orbánék által átszabott, számukra kedvező választási rendszert, amelyben a széttöredezett ellenzék az elmúlt években nem rúghatott labdába. Nagy jelentőséget tulajdonít a mostani előválasztásnak, amely új reményt adott az ellenzéki szavazóknak, akik minden várakozást felülmúló számban vettek részt a választáson.

Az Euractiv megjegyzi, az előválasztás első fordulóját vezető Dobrev annak a Gyurcsány Ferencnek a felesége, aki 2009-ben miniszterelnökként megbukott, miután korábban, egy kiszivárogtatott felvételen bevallotta párttársainak, a választási győzelem érdekében  „teljesen nyilvánvalóan hazudtunk az utóbbi másfél-két évben”. Ezt követően, 2010-ben került Orbán ismét hatalomra.

„Egy nő, aki megfogadta, megsemmisíti Magyarország ellentmondásos alkotmányát” – így mutatja be Dobrev Klárát, a DK miniszterelnök-jelöltjét a Bloomberg. A lap szerint Dobrev első fordulóban várható győzelme meglepetésszerű volt, ám a második fordulóban inkább Karácsony Gergely elsőségére számítanak, aki korábbi riválisai szavazatait is begyűjtheti. A lap nem említi név szerint a harmadik helyen befutó Márki-Zay Pétert.

A külföldi sajtó már napok óta foglalkozik a magyar előválasztás részleteivel, például a Le Figaro című francia jobbközép lap internetes felületén beszámolt a szeptember 18-i online szavazás technikai problémáiról, a Fidesznek kedvező választási rendszerről, illetve a sokszínű ellenzéki oldal történelmi összefogásáról.

Eközben idehaza a közvélemény tájékoztatására hivatott Magyar Távirati Iroda ingerküszöbét szerdán sokáig nem érte el az előválasztási eredmények publikálása, majd csak a kormányközeli Nézőpont Intézet kutatását tette közzé, aminek az volt a lényege, hogy „hatástalan a pártpreferenciákra az előválasztás”. 

A közpénzből finanszírozott állami hírügynökség valóságában annyira nem létezik az előválasztás, hogy az elmúlt 30 nap alatt egyetlen ezzel kapcsolatos fényképet sem sikerült közölniük. Eközben a vadászati kiállításról az elmúlt egy hónapból 393 darab fotó került fel.

Magyar Hangon percről percre követheti az előválasztási eredményeket.