Hivatalos: az MSZP beállt Márki-Zay Péter mögé

Hivatalos: az MSZP beállt Márki-Zay Péter mögé

MSZP-zászlók 2021. június 5-én Budapesten (Fotó: Facebook/MSZP)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Magyar Szocialista Párt Márki-Zay Pétert támogatja miniszterelnök-jelöltnek az előválasztás második fordulójában – jelentette be a párt csütörtöki közleményében.

Mint írták, országos elnökségük mai rendkívüli ülésén értékelte az előválasztás második fordulójának eseményeit, a miniszterelnök-jelöltek által képviselt programot és a kormány- és korszakváltás esélyeit. Mindezek alapján úgy döntöttek, hogy az előválasztás második fordulójában – korábbi tartózkodó álláspontjukat megváltoztatva – Márki-Zay Pétert támogatja a demokrata ellenzéki szövetség közös miniszterelnök-jelöltjének a 2022. évi országgyűlési választásokra.

 Ezt azzal indokolták: az elmúlt napokban külön úton, de mindkét miniszterelnök-jelölt azzal a kéréssel fordult a Magyar Szocialista Párt vezetéséhez, hogy tegye egyértelművé az álláspontját a miniszterelnök-jelöltek támogatásáról. 

Leszögezték: az MSZP elismeri mindkét versenyben maradt miniszterelnök-jelölt politikai teljesítményét, és rögzíti, hogy a demokrata ellenzéki szövetségen belül továbbra is vállvetve harcolnak az Orbán-rendszer ellen. – Az előválasztást követően azonban a megválasztott miniszterelnök-jelöltet az MSZP minden erejével támogatni fogja a 2022. évi országgyűlési választáson. Nincs ugyanis más út, mint a kormányváltás: csak így érhető el, hogy Magyarország egy igazságos, szabad, szolidáris és zöld ország legyen! (...)  Az MSZP Országos Elnökségének állásfoglalása alapján – bár mindkét miniszterelnök-jelölt hasonló, az MSZP elvárásaival összhangban álló baloldali-zöld programot képvisel – Márki-Zay Péternek van nagyobb esélye arra, hogy 2022-ben megnyerje az országgyűlési választást – írták.

Arra is kitértek, az elnökség korábbi állásfoglalása alapján az MSZP tagjainak személyes döntésén múlt, hogy kit támogatnak a második fordulóban. Az MSZP vezetése azonban a mai döntése értelmében arra kéri valamennyi tagját és szavazóját, hogy az előválasztás hátralévő időszakában Márki-Zay Pétert támogassák.

A párt megosztottságára hivatkozva tartózkodtak

Csütörtökön Tóth Bertalan, a párt társelnöke jelentette be, Márki-Zayra szavazott, míg a másik társelnök, Kunhalmi Ágnes ugyanakkor pár napja azt mondta: elnökségi döntés született arról, hogy sem Dobrev Klára, sem Márki-Zay Péter mellé nem állnak. Ennek oka pedig az, hogy a párt tagsága is megosztott, szerinte így a pártvezetés sem foglalhat állást.

Korábban több MSZP-s polgármester is kiállt Dobrev Klára mellett a nyilvánosság előtt is, például Horváth Csaba Zuglóból, Gajda Péter Kispestről, Nemény András Szombathelyről, de Fekete Zsolt is Salgótarjánból. Sőt: a szocialisták prominens politikusa, Hiller István is bejelentette, a DK jelöltjét támogatja.