Karácsony és Márki-Zay a Partizánban: Valakinek el kell vállalni, hogy leváltsa a diktatúrát

Karácsony és Márki-Zay a Partizánban: Valakinek el kell vállalni, hogy leváltsa a diktatúrát

Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere, a Mindenki Magyarországa Mozgalom alapító elnöke (j) és Karácsony Gergely főpolgármester sajtótájékoztatót tart az Országház előtt 2021. október 8-án. Karácsony Gergely visszalép az ellenzéki miniszterelnök-jelöltségért folytatott versenyből. Az MSZP, a Párbeszéd és az LMP által indított politikus közölte: arra kéri támogatóit, hogy az előválasztás második fordulójában Márki-Zay Péterre szavazzanak. (MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Partizán péntek este páros interjút készített a miniszterelnök-jelöltségtől visszalépett Karácsony Gergellyel, és a versenyben általa a továbbiakban támogatott Márki-Zay Péterrel. A beszélgetésen Karácsony Gergely elmondta, nem természetes, hogy a második mond le a harmadik javára. Az elmúlt héten azonban sokat gondolkodott, végül úgy döntött, hogy inkább hátralép, mert Márki-Zay Péter az, aki a szavazók legnagyobb körét – köztük a bizonytalanokat is, akik közelebb vannak a Fideszhez, mint Karácsonyhoz – meg tudja nyerni a választáskor. Most egyébként is nagyon sokan gravitálnak Márki-Zay Péter felé, felemelkedőben van. Úgy érezte, azzal tud a legtöbbet használni, ha visszalép.

A hódmezővásárhelyi polgármester sokkal jobban akarta a miniszterelnök-jelöltséget, mint ő, és jobban megvan benne az az erő, amelyre a most következő időszakban szükség lesz, és amely benne nem volt meg száz százalékon.

Márki-Zay Péter elmondta, nagyra becsüli, hogy Karácsony Gergely visszalépett. Hangsúlyozta, egyikük oldaláról sem személyes ambícióról van szó. Az egymással megosztott információk vezettek oda, hogy mindegyikük meghozta a saját döntését.

Karácsony Gergely belátta, hogy ő csak a második legnagyobb esélyes Orbán leváltására.

A polgármester szerint a Jobbik és a Momentum szavazói átszavaztak rá, tehát nem történt csoda, ezt a Medián kutatása is megerősítette.

A baloldali program később jöhet

Karácsony Gergely döntésének részleteiről elmondta, csütörtök dél körül határozta el a fővárosi közgyűlés két napirendi pontja között, hogy visszalép, mert addigra érzékelhető volt a hangulat változása. Azonnal tájékoztatta a csapatát, majd Márki-Zay Pétert. Egyébként már régebben érezte, hogy az önkormányzati szférából érkezik majd a miniszterelnök-jelölt. Úgy érzi jó volt az előválasztás, szigorú szabályokkal. Nagyon jó, hogy egy párt nélküli jelölt lehet a győztes. Ő ugyan baloldali ajánlatot akart, de talán sorsszerű, hogy Márki-Zay Péter lehet a győztes.

Márki-Zay Péter később arról beszélt, hogy ő gazdasági racionalitás alapján igyekezett visszafogni a sokat ígérgető miniszterelnök-jelölteket, mindenekelőtt a mintegy kétezer milliárd forintot szétosztó Dobrev Klárát és Jakab Pétert, mert tisztában kell lenni azzal, hogy Orbán Viktor tavaszra kifosztja az országot. Tisztában kell lenni azzal, hogy ha tavasszal ellenzéki kormány alakul, nagyon nehéz helyzettel találja szembe magát. A baloldali program akkor jöhet, amikor már rendbe tették az ország dolgait. S bár ő maga jobboldali és a piacpárti, a zöld és bal program elemeket is fontosnak tartja, amit polgármesterként is bebizonyított.

A döntéséről, hogy nem lép vissza, elmondta, mire a Momentum hivatalosan is mögé állt, már mindketten döntöttek, ezel együtt fontosnak tartja, hogy a fiatalok pártja deklaráltan mögé állt.

A jövőről szólva Karácsony Gergely elmondta, a Párbeszédben most jön a gyászmunka, de aztán részt vesznek a kampányban. A DK fegyelmezettsége mellett a többi párt szavazói össze-vissza szavaztak. A baloldali szavazók csalódottságát jogosnak tartja, de azt kéri, továbbra is bízzanak benne, értsék meg, hogy Márki-Zay mellé kell állniuk, hogy leválthassák Orbán Viktort. Hangsúlyozta, a Fidesz bele akarja szorítani az ellenzéket abba, hogy Orbán-Gyurcsány viszonylatban politizáljának. Ha ezt hagyják, akkor a Fidesz győz, az ellenzéknek a valódi gondokat kell megmutatni, azokról beszélni, és ezzel megnyerni a bizonytalanokat. Ez csak akkor sikerülhet, ha olyan vezetője van, aki képes erre, és az Márki-Zay Péter. Többek között a családi érintettség miatt kisebb Dobrev esélye Orbán ellen.

A főpolgármester hangsúlyozta, Orbán rendszere Európa-ellenes, kirekesztő, gonosz és korrupt. Ennek a lebontásához nagyon széles szövetséget kell létrehozni. Ehhez azokra a szavazókra is szükség van, akik unják mindazt, ami évtizedek óta itt van, csalódottak mindenkiben.

A további közös kampányról szólva Márki-Zay Péter elmondta, Karácsony Gergely minden rendelkezésére álló erőforrást megígért a továbbiakhoz, amit igénybe is vesz majd. Hangsúlyozta, lesznek külön-külön és együttes programok. A hat párt közös programjának nagyobbik része baloldali, amit meg akarnak mutatni mindenkinek. A kampányban részt vesz Botka László is. Reméli, hogy az MSZP és az LMP is végiggondolja a helyzetet, és támogatni fogja a kampányt, mert ha nem váltják le Orbán Viktort, akkor semmi nem lesz sem a baloldali, sem a zöld programból. És bár ő nyitott lenne, hogy egy reménybeli kormányban szerepet kapjon Karácsony Gergely, a főpolgármester megmondta, ki akarja tölteni mandátumát. A polgármester arról is beszélt, hogy tavaly még arról volt szó, hogy a Jobbik és esetleg a Momentum jelöltje is lesz, de aztán egyedül maradt.

Karácsony Gergely kérdésre válaszolva elmondta, nem igaz, hogy Gál J. Zoltán miatt siklott ki a kampánya. Sokkal inkább azon, hogy ő maga nem volt száz százalékig határozott. Tudta, hogy mi a víziója, de nem tudta elhitetni, hogy miért ő a legesélyesebb kihívója Orbán Viktornak. Hiányzott belőle az ehhez szükséges erő. Azt is elmondta, szeretné, ha a mögötte álló pártszövetség egyben maradna.

Azt kérte Márki-Zay Pétertől, hogy a koronavírus-járvány miatti konszolidációról szóló programját támogassa, amelyet a helyreállítási alapból finanszírozhatnának, és ebből lehetne például az önkormányzatokat konszolidálni, egyebekben pedig jónak és képviselhetőnek tartja a hat párt programját. A baloldali szavazóknak pedig szerinte azért kell Márki-Zay Péterre szavazni, mert ha megnyeri az előválasztást, akkor jó eséllyel tavasszal is győz, és akkor minden, amiben hisznek megvalósulhat. Dobrev Klára vezetésével erre kevesebb lenne az esély.

Márki-Zay a pártokról, programokról, Jakab Péterről...

A műsor második felében Márki-Zay Pétert faggatta Gulyás Márton az elkövetkező hónapokról, illetve a jövővel kapcsolatos elképzeléseiről:

Arra a kérdésre, hogy nem csorbítja-e szavahihetőségét, hogy ígérete ellenére mégsem lépett vissza, elmondta nagy volt a nyomás volt rajta, hogy lépjen vissza, illetve hogy ne lépjen vissza. Végül is Karácsony rántotta el a kormányt, így neki nem kellett meghátrálni. Persze lehet, hogy később mégis visszalépett volna, ha Karácsony Gergely nem teszi meg. Ha nem gondolta volna komolyan, hogy visszalép, akkor egyébként sem mondta volna el ezt a lehetőséget előre. Akkor változott meg a véleménye, amikor egyre több jel mutatott arra, neki mégis csak több esélye van Orbán Viktor ellen, illetve arra, hogy Karácsony Gergely nem tudná legyőzni Dobrev Klárát, és akkor biztosan marad Orbán Viktor.

A kérdésre, ha a Karácsony Gergely mögötti pártok nem állnak mögé, akkor honnan szerez támogatókat, illetve hogy a baloldali szavazók nem mennek-e át Dobrev Klárához, a következőket válaszolta: a Karácsony Gergely mögötti pártoknak érdeke, hogy mögé álljanak, mert csak úgy lesz váltás. Felmérésük szerint pedig a Jobbik szavazóinak többsége őrá szavaz inkább, mint Dobrev Klárára, hiába a két párt közötti megállapodás. Egyébként sem kétséges, hogy egy jobboldali párt hívei rá szavaznak a talpon maradt jelöltek közül. Ugyanez igaz a Momentum szavazóira is. A Karácsony Gergely mögötti csapatnak persze nyilván vannak sérelmei, amit kezelni kell.

Árulásnak ugyan nem tartja elég bölcs döntésnek sem, hogy Jakab Péter nem állt be mögé a második fordulóra. Vona Gáborral ért egyet, aki azt írta, Márki-Zay Péter mögé kell állni, mert ezt akarja a Jobbik tagsága és a haza. Reméli, hogy a Jobbik szavazói Vona Gáborra hallgatnak.

Megítélése szerint mintegy ötszázezer szavazóra van szükség a győzelemhez. Pillanatnyilag Dobrev Klárának van kicsi előnye. Különösen a Jobbik és a Momentum szavazóira számít, de a döntést azok a bizonytalanok hozzák majd meg, akikre a jövő évi választáson is szükség lesz. Minden szám azt mutatja, hogy csak jobb- és baloldaliak együtt tudják legyőzni Orbán Viktort.

Az általa képviselt programról elmondta, hogy nem ellenzi a progresszív szja-kulcsot, de egyelőre nem szabad adót emelni. Sőt, semmilyen adót, nemcsak a személyi jövedelemadót kell békén hagyni. Ha változtatna valamit, akkor legfeljebb csökkentésről lehet szó a legszegényebbek esetében. Emlékeztetett arra, hogy a Medgyessy-kormány abba bukott bele, hogy teljesítette felelőtlen ígéreteit. Felhívta figyelmet, hogy Orbán Viktor most, hogy bajt érez, osztogatja a pénzt. Például 11 év alatt nem jutott eszébe a 13. havi nyugdíj visszavezetése, csak most, de az általa 2006-ban ígért 14.havi nyugdíjról már nem esik szó.

Határozottan kijelentette, a családi pótlékot és az öregségi minimálnyugdíjat emelni kell. Egyébként minden sikeres Fidesz-intézkedést megtartanak, köztük a nagyon népszerű családi adórendszert és a családtámogatási rendszert. Vannak benne igazságtalan elemek, de ennek ellenére javított a családok helyzetén. Ugyanakkor további lépéseket kell tenni a katasztrofális demográfiai helyzet javítására.

...az alkotmányozásról és Dobrev Kláráról

Az alkotmányozással kapcsolatosan azt emelte ki, hogy ki kell mondani, azok a törvények, és az alaptörvény azon passzusai, amelyeket egy jól működő demokráciában az Alkotmánybíróság kihajított volna, érvénytelenek. Ezek célja kizárólag a Fidesz hatalomban tartása. Ha az Alkotmánybíróság nem mondta ki, akkor az újonnan hatalomba kerülteknek kell kimondani. Ennek érdekében közjogi tanácsadó testületet kell létrehozni, amely ennek a problémának a megoldására javaslatot tesz. És miután például a csak fideszes tagokból álló Médiatanács már létrehozásakor is alkotmányellenes volt, azonnal szét kell zavarni, és a bűnösök elszámoltatását akadályozó Polt Pétert is el kell mozdítani azonnal.

Arra a felvetésre, miként gondolja, hogy megfelelő felhatalmazás híján új szabályokat alkotnának, elmondta, nem hoznak semmiféle szabályokat ezekben az ügyekben, csak kimondják, hogy ezek már a meghozatalukkor is alkotmányellenesek voltak, tehát igazából nem léteznek.

A vele szemben mutatkozó hatalmas elvárásokkal kapcsolatosan, illetve arról hogy ezeknek hogyan tud megfelelni, elmondta, valakinek el kell vállalni, hogy leváltsa a diktatúrát. Nagy sikernek tartja, hogy megvalósult az előválasztás. Most nagyon fontos lenne, hogy mindenki álljon fel, és ösztönözzön az előválasztás második fordulójában való részvételre.

Saját helyzetéről pedig kifejtette, eddig a Fidesz érdeke az volt, hogy ne kerüljön szóba Márki-Zay Péter, mert akkor a figyelem középpontjába került volna. Karácsonyt pedig, aki ismert volt, erőteljesen támadták, Dobrev Klárát viszont dicséri a közszolgálati rádió, mert a Fidesznek Dobrev Klára a legjobb jelölt, hiszen őt össze lehet mosni a Gyurcsánnyal. Attól lehet tartani, hogy a Fidesz aktivizálja szimpatizánsait a Dobrev melletti szavazásra. Ezért a csalódott fideszeseknek, de még a DK-szavazóknak is őrá kell szavazni, mert egyébként Orbán marad a hatalomban. Arra számít, hogy a jövőben ő lesz a Fidesz célpontja, és a Fidesz által ellenőrzött ellenzéki média is ellene fordul. A választást megnyerve pedig helyreállítják a demokráciát, fékeket és ellensúlyokat építenek az Alkotmányba, lesz elszámoltatás, megteremtik a sajtószabadságot, e-közigazgatást hoznak létre.

A kérdésre, hogy miként viszonyul Dobrev Klárához a kampány hátralévő részében, elmondta nem mindenben ért egyet a DK-val, de ettől függetlenül a kampányban nem akarja támadni Dobrev Klárát, akit a legsikeresebb női politikusnak tart. A jövő évi választáson pedig egyéni választókerületében pedig nem lép vissza. Összeméri erejét Lázár Jánossal, mert minden egyes mandátum számít. Nem fél attól, hogy az egyéni mandátum a kormányfői kampány miatt menne el, és a kampány alatt is marad Hódmezővásárhely polgármestere.