Kiderült, 130 millió forintba kerül az ellenzéki előválasztás

Kiderült, 130 millió forintba kerül az ellenzéki előválasztás

Az előválasztás első napja az Örs Vezér terén. (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Országos Előválasztási Bizottság kemény ártárgyalások és hosszas, gondos tervezést követően összeállította Magyarország első országos előválasztásának költségvetését – írja lapunknak is eljuttatott közös közleményében a DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd.

Mivel az ellenzéki pártok elsősorban a jövő évi általános választásokra készülnek, ezért a lehető legalacsonyabb áron a lehető legnagyobb választási részvételt biztosító lebonyolítást tartották szem előtt a költségvetés tervezésekor – teszik hozzá.

Az előválasztáson mintegy 800 településen lehet majd személyesen szavazni és az aHanggal létrejött együttműködésnek köszönhetően a világ bármely pontjáról online is. A választást kizárólag önkéntes munkaerővel bonyolítják le a pártok, az eszközök zömét pedig a pártok saját eszköztárukból biztosítják.

Ám a nagyjából 2 500 szavazási sátornap gördülékeny lebonyolításához további eszközök beszerzésére is szükség volt. „Többek között 400 sátrat, 800 tabletet, 500 asztalt, 1 200 széket és több millió szavazólapot szerzett be a hat lebonyolító párt – írják.

Mint hangsúlyozzák, az előválasztás teljes költségvetése körülbelül 130 millió forint lesz (szemben a kormánymédiában megjelent több milliárd forintos, irreális összeggel), de a rendelkezésre álló összeg az adománygyűjtés sikerétől függően növekedhet.

A jelenlegi költségvetést a pártok hasonló arányban biztosítják, mely kiegészül azzal az 1,7 millió forinttal, amit az előválasztás megvalósítására adományoztak eddig a magyar állampolgárok.

Az adománygyűjtés tovább folyik a második forduló végéig, a költségvetés a pártok megállapodása szerint legfeljebb 160 millió forintig növelhető – derül ki a közleményből.