A Mi Hazánknak is lesz EP-frakciója

A Mi Hazánknak is lesz EP-frakciója

Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke úton Brüsszel felé (Fotó: X/Toroczkai László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Olyat teszünk ma, ami még nemzeti radikálisnak mondott magyar pártnak sohasem sikerült. Brüsszelben, az Európai Parlamentben, a szövetségeseinkkel megalakítjuk az új európai pártcsaládot, az EP új frakcióját” – jelentette be Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke szerda reggel egy repülő mellett készült kép kíséretében az X-en, megerősítve a sajtóhíreket.

A Politico reggeli hírlevelében már megírta, hogy a cseh Szabadság és Közvetlen Demokrácia Párt (SPD) közölte, hogy más szélsőjobboldali pártokkal együtt szerdán bejelentik az Európai Parlamentben a Szuverén Nemzetek Európája nevű új képviselőcsoport létrehozását. Arról is beszámolt, hogy az Alternatíva Németországért (AfD) lesz a legerősebb erő a csoportban. Az SPD-nek egy képviselője, Ivan David jutott be a testületbe, ő korábban az Identitás és Demokrácia (ID) frakció tagja volt. Korábban a Mi Hazánk mellett még a 14 AfD-s EP-képviselőt, a bolgár Újjászületés három képviselőjét, a francia Visszahódítás (Reconquete) EP-képviselőjét, egy litván EP-képviselőt, valamint a lengyel Konföderáció párt néhány tagját emlegették a frakcióval kapcsolatban. Június végén még úgy tűnt, kútba eshet az alapítás, mert túl nagy volt a kockázat egyes potenciális partnereknél, például a holokauszt relativizálása miatt.

Toroczkai László posztjában kiemelte, hogy ennek az új európai szövetségnek tavaly Budapesten tették le az alapjait, majd a Szófiai Nyilatkozattal erősítették meg. „Európa ellenségeivel nem egyezkedni akarunk, nem kéredzkedünk be hozzájuk, hanem le akarjuk őket győzni” – írta.

Az Identitátás és Demokrácia frakció hétfőn szűnt meg, miután az olasz Liga és a francia Nemzeti Tömörülés is bejelentette átlépését az Orbánék által, újonnan létrehozott Patrióták Európáért képviselőcsoportba, át is véve annak vezetését.