Az utolsó pillanatban elfogadta az EU a tizedik szankciócsomagot, Magyarország nem vétózott

Az utolsó pillanatban elfogadta az EU a tizedik szankciócsomagot, Magyarország nem vétózott

Az Európai Bizottság brüsszeli központja (Fotó: Ovid Burke/Pexels)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szombaton délelőtt a tagállamok úgynevezett írásbeli eljárás keretében hozzájárulásukat adták az Oroszországgal szembeni tizedik  szankciós csomaghoz, amelyet pénteken késő este véglegesítettek az uniós nagykövetek. Az EU igyekezett még a háború évfordulójának napján, február 24-én elfogadni a szankciócsomagot, de Lengyelország ellenállása miatt ez majdnem meghiúsult. A magyar kormány tizedik alkalommal is támogatta az uniós szankciós csomagot. 

Az új csomagban az EU mintegy 120 személlyel és szervezettel bővítette a vagyonbefagyasztással és/vagy beutazási tilalommal sújtottak listáját. Ezek között vannak orosz döntéshozók, magas rangú kormányzati tisztviselők és katonai vezetők, akik bűnrészesek az Ukrajna elleni háborúban, valamint Oroszország által az ukrajnai megszállt területekre telepített megbízott hatóságokat vezetői is. A listán szerepelnek olyan kulcsfigurák is, akik részt vettek ukrán gyerekek Oroszországba hurcoltatásában, valamint olyan szervezetek és magánszemélyek, akik dezinformációkat terjesztenek. Például betiltották az EU-ban a Russia Today és a Szputnyik arab nyelvű adásának terjesztését. Intézkedéseket vezetnek be olyan személyek ellen is Iránban, akik részt vesznek az orosz hadsereget támogató drónok és alkatrészek elkészítésében és ezekhez az EU-ból származó alkatrészeket használnak. 

Ezzel kapcsolatban érdemes megemlíteni, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter korábban közölte, hogy a tárgyalások során megpróbáltak levetetni néhány nevet a listáról, de nem sikerült. Azt pedig, hogy ezúttal nem vétóznak a magyarok, a CNN Internationalnek adott péntek esti interjújában is megerősítette. 

A 10. csomag tiltólistára helyez újabb, az orosz fegyverrendszerekben (drónok, rakéták, helikopterek, egyéb járművek, például motoros szánok) használt elektronikus alkatrészeket, valamint bizonyos ritkaföldfémeket és katonai alkalmazású hőkamerákat.

Meglepetésre ezúttal Lengyelország próbált vétóval élni: Varsó szerint az Oroszországból származó gumi importtilalma olyan elnagyolt tervek szerint került be a csomagba, hogy semmilyen, vagy csak kis mértékű visszaesést jelentene az orosz szintetikus műanyagok európai importjában.

Ezek az új tilalmak és korlátozások 11,4 milliárd euró értékű uniós exportra vonatkoznak (2021-es adatok), amely kiegészíti a korábbi csomagokban már szankcionált 32,5 milliárd eurós exportot. A mai csomaggal az EU összességében a 2021-es Oroszországba irányuló exportja közel felét (49 százalék) szankcionálta.