Bloomberg: vétózott a magyar kormány Putyin ügyében

Bloomberg: vétózott a magyar kormány Putyin ügyében

Orbán Viktor fogadja Putyint Budapesten 2019. október 30-án (Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A magyar kormány megakadályozta, hogy az Európai Unió tagállamai közös nyilatkozatot adjanak ki a Vlagyimir Putyin orosz elnök elleni nemzetközi elfogatóparancsról – tudta meg a Bloomberg. mint írták, a magyar kormány vétója azt jelentette, hogy Josep Borrell, az EU vezető diplomatája e helyett saját nevében adott ki vasárnap egy nyilatkozatot, amelyben „tudomásul vette” a Nemzetközi Büntetőbíróság döntését.

A Bloomberg szerint a magyar álláspont valószínűleg szóba kerül majd a héten esedékes uniós csúcson is. A lap által megismert tervezetek jelenleg azt tartalmazzák, hogy a vezetők tanácsa „tudomásul veszi a Nemzetközi Büntetőbíróság által nemrég kiadott elfogatóparancsot Oroszország elnöke és a gyermekjogi biztosa ellen, az ukrán gyermekek megszállt ukrajnai területekről Oroszországba történő jogellenes deportálásának és áthelyezésének háborús bűntette miatt”. Ez hasonló a Borrell által használt megfogalmazáshoz. Több vezető valószínűleg erősebb megfogalmazást fog követelni – mondták a Bloomberg forrásai. Több uniós vezető már a múlt héten, a Nemzetközi Büntetőbíróság határozatának kihirdetésekor külön-külön is üdvözölte azt.

A Bloomberg emellett azt is megjegyezte, hogy hétfőn 26 uniós igazságügyi miniszter nyilatkozatban támogatta az ICC vizsgálatát, ezt a dokumentumot Varga Judit igazságügyi miniszter nem írta alá. Mint megírtuk, a magyar kormány a közös uniós fegyverbeszerzésben sem vesz részt, és saját lőszereiből sem ad Ukrajnának.

Frissítés: A külügyminisztérium lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint hazugság, hogy vétóztak volna.