Charles Michel szerint elkerülhető, hogy Orbán Viktor legyen az utódja

Charles Michel szerint elkerülhető, hogy Orbán Viktor legyen az utódja

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő (b) és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke (j) megbeszélést folytat Brüsszelben 2023. december 13-án (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ha megvan a politikai akarat, akkor számos eszköz is van annak elkerülésére, hogy Orbán Viktor legyen az Európai Tanács elnöke – erről beszélt vasárnap a posztot jelenleg betöltő Charles Michel – írja a Guardian.

Charles Michel szombaton jelentette be, hogy elindul a júniusi európai parlamenti választáson, ha pedig bekerül, akkor július közepén foglalhatja el a helyét az Európai Parlamentben. Ez azt is jelenti, hogy le kell mondania az uniós állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács vezetéséről. Miután ezzel párhuzamosan Magyarország veszi át az EU Tanácsának soros elnökségét, elnök hiányában Orbán Viktor miniszterelnök irányíthatná a fotnos testületet. A Politico szerint az EU többi 26 tagállamának vezetői ugyanakkor igyekeznek elkerülni ezt a forgatókönyvet a Magyarország és a köztük fennálló viták, például Ukrajna támogatása vagy a jogállamisági problémák miatt.

A belga politikus vasárnap reagált az emiatt őt ért kritikákra, szerinte „ha megvan a politikai akarat”, akkor elkerülhető ez a forgatókönyv. Az európai vezetők ugyanis a választások után nem sokkal, június 17-én és 27-28-án is összeülnek és ott dönthetnek a vezető tisztségekről, így a bizottsági és tanácsi elnöki posztról is.