Navracsics elismerte: háromezer milliárd forintnyi támogatást fagyaszthat be az Európai Bizottság

Navracsics elismerte: háromezer milliárd forintnyi támogatást fagyaszthat be az Európai Bizottság

Navracsics Tibor meghallgatása az Országgyűlés európai ügyek bizottságának ülésén az Országházban 2022. május 18-án (Fotó: MTI/Kovács Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magyarország kormánya arra számít, hogy az uniós pénzügyminiszterek tanácsa (Ecofin) december 12-én a magyar helyreállítási terv jóváhagyása mellett fog dönteni – nyilatkozta kedden a Reuters hírügynökségnek Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter. (A cikkben december 12-e szerepel, miközben az eddigi hírek szerint a tagállamok pénzügyminiszterei legkorábban december 6-án vitatják meg a Bizottság javaslatát.)

A miniszter ugyanakkor megerősítette azokat a korábbi értesüléseket, melyek szerint az Európai Bizottság várhatóan javaslatot tesz arra, hogy függesszék fel a mostani (2021-2028) hétéves költségvetésből Magyarországnak szánt kohéziós támogatások egy részét, mintegy 7,5 milliárd eurót (nagyjából 3000 milliárd forintot). 

A felzárkóztatási pénzek 65 százalékát érintő forrásbefagyasztásra azért kerül sor, mert a kormánynak nem sikerült maradéktalanul megfelelnie a korrupcióellenes elvárásoknak. 

– Megtettem minden tőle telhetőt – fogalmazott a tárcavezető a sajtótájékoztatón. – Ha decemberben sikerül aláírni a partnerségi megállapodást, és ha a Tanács elfogadja a helyreállítási tervet, akkor időben vagyunk... azonban a hangsúly most az EU-pénzek lehetséges felfüggesztésén van – fogalmazott a miniszter, aki szerint a magyar kormány ennek ellenére abban bízik, hogy jövőre az összes befagyasztott uniós forrás rendelkezésre áll majd.

Amikor megkérdezték tőle, hogy lát-e lehetőséget arra, hogy az utolsó pillanatban politikai kompromisszumra jusson Magyarországok a befagyasztásra ítélt uniós alapokeól, a miniszter azt felelte: „Optimista alkat vagyok, sokat láttam már.”

Korábban lapunk is megírta, hogy bizonytalan ideig csúszhatnak az uniós források. Ami a korrupcióellenes vállalásokat illeti, a magyar kormány abban állapodott meg az Európai Bizottsággal, hogy 17 területen új törvényekkel, új intézmények felállításával javít a hazai helyzeten. Ehhez az Orbán-kabinet november 19-ig haladékot kapott, végül a 17 vállaláshoz szükséges törvényeket és kormányrendeleteket a magyar parlament és a kormány határidőre elfogadta.

November 23-án Ursula von der Leyen elnök összeült a mechanizmus ügyében illetékes biztosokkal, és arra jutottak, hogy a 17 vállalásból legalább 3 gyengén valósult meg, és ezért nem oszlottak el a jogállamisági aggodalmaik. Úgyhogy a Bizottság arra készül, hogy fenntartja a pénzbefagyasztásról szóló javaslatát, mintha nem történt volna semmi.

Erről november 30-án, szerdán határoz hivatalosan is a Bizottság, egy olyan ülésen, ahol már az összes biztos jelen lesz. Ez a szigor egyébként hírek szerint váratlanul érte a kormányt, illetve a kormánypárt képviselőit, mert mindenki arra számított, hogy a 17 vállalás teljesítésével Brüsszel megkönyörül a magyar kormányon.

Emlékezetes, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a múlt heti kassai V4-csúcson csak elsétált, amikor a befagyasztott pénzekről kérdezték, a hivatalos sajtótájékoztatón pedig úgy tett mintha soha nem is hallott volna a befagyasztásokról, és azt mondta, minden jól halad.

Ami a helyreállítási pénzeket illeti, Magyarország valószínűleg hozzájuthat a neki járó 5,8 milliárd euróhoz, amivel az EU nagy szívességet tenne Magyarországnak, mivel ha nem sikerült még ebben az évben megállapodni a helyreállítási forrásokról, akkor ennek az összegnek a 70 százaléka, azaz mintegy 4 milliárd euró végképp elveszne.