Navracsics Tibor: A magyar kormány nem kezeli tabuként az Európai Ügyészséget

Navracsics Tibor: A magyar kormány nem kezeli tabuként az Európai Ügyészséget

Navracsics Tibor meghallgatása az Országgyűlés európai ügyek bizottságának ülésén az Országházban 2022. május 18-án (Fotó: MTI/Kovács Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) vendége volt Navracsics Tibor, ahol a területfejlesztésért és uniós források felhasználásáért felelős miniszter többek között az uniós helyreállítási alap forrásairól az Európai Bizottsággal folytatott tárgyalásokról is szót ejtett. A kérdés azért egyre égetőbb, mert ez az év végéig nem történik megállapodás, akkor a pénzek 70 százaléka elvész. A témával kapcsolatban pedig a hvg.hu készített egy rövid interjút a volt uniós biztossal.

– Ma az Európai Bizottságtól nagyon sok olyan kérdést kapunk, akár eljárásokra, akár intézményekre, jogi szabályozásra vonatkozóan, amelyek azt tükrözik, hogy a testület gyanakvó a magyar rendszerrel szemben – mondta a miniszter. Navracsics Tibor bizakodó, mint a Bloombergnek korábban jelezte, a bizalom felépítésére van szükség, és ha ez sikerül, őszre meg lehet kötni a megállapodást.

Most a hvg.hu kérdésére, hogy mit várnak a kormánytól Brüsszelben, a tárcavezető úgy válaszolt: „Ez a legnehezebb része a dolognak. És ezért nem értem, hogy az Európai Bizottság miért nem optimista, mert ez idáig sok esetben nem fogalmazták meg pontosan, mit várnak. Mi tárgyalunk, ott vagyunk, egy delegációnk is ma érkezett haza Brüsszelből, szeretnénk, ha ők is jönnének, folyamatosan tárgyalnánk. Bennünk megvan a politikai szándék és a technikai felkészültség is, hogy megállapodjunk. A bizottság részéről mintha ez a politikai szándék bizonytalan lenne.”

Navracsics szerint „nem áttörésről érdemes beszélni, hiszen nem egy helyben állunk. Az elmúlt egy hónapban maga Elisa Ferreira kohéziós politikáért és reformokért felelős biztos is megerősítette, hogy felgyorsultak a tárgyalások, és számos eredményt hoztak, nem feneketlen pesszimizmus uralkodik azért az Európai Bizottságnál sem. Ezért úgy gondolom, hogy nem áttörésre van szükség, arra van szükség, hogy a Bizottság pontosan artikulálja a politikai akaratát arra, hogy meg akarjon egyezni. Mi meg akarunk egyezni, ezt minden csatornán elmondtuk.”

Az interjúban szó esett az Európai Ügyészségről is, hogy mennyire jön elő érvként, elvárásként a bizottság részéről a magyar csatlakozás a szervezethez. Erre Navracsics Tibor úgy reagált: „Egy-egy alkalommal jön elő. Ez egy megerősített együttműködés, nem minden tagállam tagja a szervezetnek, és a magyar kormány ezt nem kezeli tabuként, ha arról van szó, arról is tárgyalhatunk. Egyelőre a tárgyalások során nem került elő mint szükséges feltétel.”