Orbán Viktor is részt vett Jacques Delors párizsi búcsúztatásán, nem mindenki örült neki

Orbán Viktor is részt vett Jacques Delors párizsi búcsúztatásán, nem mindenki örült neki

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (első sor, j6) kezet fog Emmanuel Macron francia államfővel Jacques Delorsnak, az Európai Bizottság korábbi elnökének búcsúztatási szertartásán a párizsi Invalidusok dómja díszudvarán 2024. január 5-én. (MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Orbán Viktor miniszterelnök, Emmanuel Macron francia államfő meghívására, péntek délelőtt személyesen vett részt az Európai Bizottság korábbi elnöke, a december végén elhunyt Jacques Delors párizsi búcsúztatásán. A magyar miniszterelnök egyik fő kritikusa ezt bizarrnak nevezte.

Délelőtt 11 óra után nem sokkal egy francia hírügynökség az X-en (korábbi nevén a Twitteren) tett közzé egy fotót, amelyen a francia köztársaság elnöke köszöntötte az Európai Unió képviselőit és az európai államfőket az Invalidusok díszudvarán. – Jacques Delors valóban kibékítette Franciaországot Európával és Európát a saját jövőjével – jelentette ki Emmanuel Macron. „Jacques Delors mindig a megbékélésért dolgozott, alternatívákat keresett, hidakat épített” – fogalmazott az MTI szerint a francia elnök. 13 óra után nem sokkal Orbán Viktor is posztolt a Facebookon: „Elment Magyarország barátja és Európa vezetője a rendszerváltás utáni, sorsfordító időkből. Köszönünk mindent!” – írta a miniszterelnök.

Ugyanakkor a brüsszeli ügyekben jól értesült Politico arról írt hírlevelében, hogy számos uniós vezető rossz néven vette Orbán feltűnését a tiszteletadáson, különösen a legutóbbi, decemberi EU-csúcson történtek fényében. A magyar kormányfő jelenléte már csak azért is kiverte a biztosítékot, mert őt tartják felelősnek a Delors utódját, Ursula von der Leyent gúnyoló magyarországi plakátkampányért. – Szerintem forogna a sírjában – mondta ennek kapcsán a Politiconak Daniel Freund, a Zöldek európai parlamenti képviselője, aki Orbán Viktor egyik legnagyobb kritikusának számít. – Delors volt az Európai Unió megalkotója. Kevesen görgettek az EU elé annyi akadályt az elmúlt években, mint Orbán – tette hozzá Freund, aki kifejezetten bizarrnak nevezte a miniszterelnök meghívását a megemlékezésre. 

Jacques Delors, az Európai Bizottság egykori elnöke 98 éves korában hunyt el december végén. Mint az RTL felidézi, Delors volt a modern Európai Unió megteremtője, neki köszönhető, hogy az EU úgy működik, ahogy. Jacques Delors részt vett a közös piac létrehozásában, ami lehetővé teszi az emberek, áruk és szolgáltatások szabad mozgását az EU-ban, és kulcsfontosságú szerepet töltött be az euró létrehozásában.