Pfizer-per: cáfolja a magyar kormányt az Európai Bizottság

Pfizer-per: cáfolja a magyar kormányt az Európai Bizottság

Az Európai Bizottság brüsszeli központja (Fotó: Ovid Burke/Pexels)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Bizottságban a Pfizer-beszerzéseket a korrupció gyanúja lengte körbe. Nyilvánvaló, hogy ezeket a vakcinákat feleslegesen nagy mennyiségben rendelték meg és kényszerítették a tagállamokra – reagált a kormányközeli Magyar Nemzetnek a Kormányzati Tájékoztatási Központ arra, hogy kiderült: a Pfizer és a BioNTech idén januárban pert indított Magyarország ellen.

Mint beszámoltunk róla, a vita a Pfizer és a magyar kormány között még 2022 novemberében kezdődött, mikor utóbbi jelezte a cégnek: nem szándékoznak nekik fizetni az ukrajnai konfliktusra hivatkozva 3 millió adagnyi, előzetesen megrendelt vakcináért érint, amelyek értéke hozzávetőlegesen 60 millió euró.

A Népszava az ügyben megkereste az Európai Bizottság szóvivőjét, Stefan De Keersmaeckert. Ő arról beszélt: „az Európai Bizottság nem vásárolt Covid-19 elleni oltóanyagot, hanem a tagállamokkal folytatott konzultációk alapján keretszerződéseket írt alá vakcinák beszerzéséről a gyógyszercégekkel”.  – A megrendelést a tagállam adta le, a vásárlásról is a tagállam és a gyógyszercég állapodott meg, majd a tagállam fizetett a készítményért – fejtette ki. A szóvivő válaszában arra is kitért, a járvány idején minden fontos döntést az úgynevezett irányító testület hozott, amelyben valamennyi uniós ország és a biztosi kollégium képviseltette magát. A tagállamok ott vitatták meg, hogy mennyi vakcinára és milyen feltételek mellett van szükségük. 

Címkék: per, Pfizer, Biontech