Lépéseket vár a magyar kormánytól Brüsszel az egyetemi alapítványok ügyében

Lépéseket vár a magyar kormánytól Brüsszel az egyetemi alapítványok ügyében

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter 2022. december 21-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Bizottság szerint le van írva a jogszabályokban, hogy mit kell tennie a magyar kormánynak annak érdekben, hogy a pénzügyi szankciókat feloldják – írja a Hvg.hu. A bizottság arra reagált, hogy Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón úgy nyilatkozott: teljesítették az elvárt feltételeket az alapítványi fenntartású egyetemek kapcsán.

Forró téma volt a csütörtöki kormányinfón az Erasmus rendszere. Mint ismert, hétfőn derült ki, hogy az Európai Bizottság döntése értelmében azok a magyarországi oktatási intézmények, amelyek közérdekű vagyonkezelő alapítványi formában működnek, vagy amelyeket ilyen alapítványok tartanak fenn, a december 15-ét követően elbírált Erasmus+, valamint a Horizont Európa keretprogram pályázataiból nem kaphatnak támogatásokat. Gulyás Gergely eleve beszélt a témáról, de számos kérdést is kapott. Azt mondta, hogy nem világos, mit vár el a magyar kormánytól az Európai Bizottság, sőt, szavai szerint a magyar szabályokat úgy módosították, ahogy azt Brüsszel kérte.

Az Európai Bizottság nem sokkal később reagált Gulyás Gergely állításaira. – Az uniós források közalapítványok általi felhasználása Magyarországon természetesen része volt a tárgyalásoknak a magyar kormány és az Európai Bizottság között – jelentette ki a lap szerint témában illetékes szóvivő. Ujvári Balázs azt mondta, hogy a november elején elfogadott új magyar jogszabály éppen, hogy hozzásegítette a magasabb rangú politikai vezetők bevonását a közalapítványokba, vagyis – a bizottság szerint – a magyar hatóságok nem teljesítették a vállalásukat. Ezért további egyeztetésre van szükség. A szóvivő elmondása szerint Brüsszelben jelenleg annak tisztázását várják el, hogyan akar a magyar kormány eleget tenni saját korábbi vállalásainak.

Magyarországon 21 alapítványi egyetem működik, köztük a Budapesti Corvinus Egyetem, a Semmelweis Egyetem, a Miskolci és a Soproni Egyetem, valamint a Szegedi és a Pécsi Tudományegyetem.