Uniós akcióterv készült a menekültek beilleszkedésére

Uniós akcióterv készült a menekültek beilleszkedésére

Menekülttábor Leszboszon (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Uniós programokba építi be a migránsok integrálására fordítható pénzeket az Európai Bizottság, amelyet aztán így bocsátanak a tagállamok rendelkezésére. A brüsszeli testület néhány héttel az új menekültügyi és migrációs paktum bemutatása után most az integráció és befogadás című akciótervét tárta a nyilvánosság elé.

Margaritisz Szkínász, a testület alelnöke arról beszélt, hogy azok, akik jogszerűen tartózkodnak Európa területén, számíthatnak arra, hogy az EU és a tagállamok is támogatni fogják beilleszkedésüket. Ugyanakkor ez nem kérés, hanem elvárás, viszont közös érdek. Erről már Ylva Johansson belügyi biztos beszélt. Szerinte win-win, azaz győztes-győztes helyzetet eredményez, ha sikeresen kezelik ezt a területet, ellenkező esetben azonban vesztes-vesztes szituációra kell felkészülni. A biztosok azt mondták, hogy a beilleszkedésre fordított pénz és energia egy befektetés, amely a társadalom javára válik. Külön kiemelték a gyermekek oktatásban való részvételének szükségességét, mert ez a legjobb lehetőség arra, hogy a radikalizálódást megelőzzék és növeljék a társadalmi kohéziót.

Jelenleg az EU-ban 34 millió olyan személy tartózkodik jogszerűen, akik az unió területén kívül születtek. Integrálódásuk folyamatos, az elmúlt évben például 600 ezren kaptak valamilyen uniós állampolgárságot. Ez a szám egyébként az EU teljes népességének 8 százaléka. Ugyanakkor a fiatalok korosztályában (15 és 34 év között) 10 százalék azok aránya, akiknek legalább az egyik szülője az EU-n kívül született.

Az Európai Bizottság akciótervében mintegy hatvan különböző ajánlás, javaslat olvasható, amelyek négy nagy területet ölelnek fel: oktatás, foglalkoztatás, egészségügy és lakáshoz jutás. Ezek a területek túlnyomó részt tagállami hatáskörben vannak, ezért nem lehet, de nem is lenne értelme kötelező szabályokat előírni. A bizottsági kezdeményezés inkább arra hívja fel a figyelmet, hogy melyek azok a lehetőségek, amelyek uniós forrásból is megvalósíthatók, illetve kiegészíthetik a közösségi pénzből a saját forrásokat. „Javaslunk, koordinálunk és fizetünk” – foglalta össze a lényeget Szkínász alelnök.

Az oktatás és képzés terén az uniós alapok arra szolgálnak, hogy a kisgyermekkortól a felsőoktatásig terjedjenek a tanulási lehetőségek, beleértve a képesítések elismerését és a folyamatos nyelvtanulást.

A foglalkoztatás terén különös figyelmet szentelnek a programok a nők lehetőségeinek javítására. Ezen belül a Bizottság együtt fog működni a szociális és gazdasági partnerekkel és a munkáltatókkal a munkaerőpiaci integráció előmozdítása, a vállalkozások támogatása, valamint annak érdekében, hogy a munkáltatók könnyebben felismerhessék és értékelhessék a készségeket.

Ugyancsak programok készülnek az az egészségügyi szolgáltatásokhoz – többek között a mentális egészségügyi ellátáshoz – való hozzáférés előmozdítása érdekében migráns háttérrel rendelkező személyek számára. A célzott uniós finanszírozás mellett a cselekvési terv célja annak biztosítása, hogy az érintettek tájékoztatást kapjanak jogaikról, és elismeri azokat a sajátos kihívásokat, amelyekkel a nőknek szembe kell nézniük, különösen terhesség alatt és azt követően. A lakhatás területén pedig számos különböző alap forrásai állnak rendelkezésre a megfelelő és megfizethető lakhatáshoz való hozzáférés segítése érdekében.