4,7 százalékkal csökkentek a reálkeresetek novemberben

4,7 százalékkal csökkentek a reálkeresetek novemberben

Fotó: Unsplash/Josh Appel

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Novemberben folytatódott a reálkeresetek csökkenése, és a tempó is növekedett. Amíg a KSH a teljes munkaidőben alkalmazásban állók adatai szerint tavaly októberben 2,2 százalékkal csökkentek a reálkeresetek, addig a szerda reggel megjelent legfrissebb statisztika szerint a keresetek értékvesztése több mint kétszeresére gyorsult, hiszen 2022 11. hónapjában már 4,7 százalékkal tudott kevesebbet vásárolni fizetéséből az átlag magyar, mint egy évvel korábban.

A bruttó átlagkereset 16,8, a nettó 17,6 százalékkal emelkedett novemberben (563 600 forintra), a bruttó mediánkereset megint csak 17,6, a nettó mediánkereset pedig 19,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit Így a nettó átlagkereset 387 800, míg a nettó mediánkereset 305 800 forint volt novemberben.

Az infláció azonban ezeket az értékeket jelentősen meghaladta, hiszen a statisztikai hivatal 22,5 százalékos pénzromlást mért. A decemberi adatok azt mutatják, a helyzet várhatóan tovább romlik, hiszen a pénzromlás tovább gyorsult, annak értéke elérte a 24,5 százalékot. A decemberi kereseti adatokat ugyan nem közölte a KSH, azonban az elemzői várakozás szerint a keresetek emelkedése ettől az értéktől biztosan elmarad.