A versenyhivatalhoz fordul az LMP a 715 milliárdos Vodafone-ügylet miatt

A versenyhivatalhoz fordul az LMP a 715 milliárdos Vodafone-ügylet miatt

A Vodafone Magyarország Zrt. központi irodaházának homlokzata a világcég logójával a fõváros IX. kerületében a Lechner Ödön fasor 6-ban (Fotó:
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az LMP a Gazdasági Versenyhivatalhoz fordult annak érdekében, hogy vizsgálják ki, a Vodafone állami felvásárlása mennyiben felel meg a piac tisztességes szabályainak.

– Miközben a magyar állam csupán 12,5 milliárd forintot szán a gazdáknak a soha nem tapasztalt aszálykárok kárenyhítésére, addig 715 milliárd forintot költ a Vodafone cégcsoport magyarországi leányvállalatának felvásárlására – olvasható az MTI Országos Sajtószolgálatának elküldött közleményben.

A párt úgy vélekedik, a gazdasági válság közepén a Vodafone-biznisz nincsen az ország 100 legfontosabb problémája között, „miközben a kormány éppen nem tudja kezelni a hipermagas inflációt, a katások százezreinek helyzetét, vagy éppen a közszférában dolgozók anyagi ellehetetlenülését”.

Az ügy előzménye, hogy rendkívül nagy méretű tranzakciós tervet jelentett be hétfőn a 4iG, a Vodafone és a magyar állam: a tervek szerint Jászai Gellért vállalata a részvények 51 százalékát, míg az állam azok 49 százalékát szerzi meg, a tranzakció értéke 715 milliárd forint.

A többi ellenzéki párt is azt kifogásolta elsősorban, hogy ilyen rossz gazdasági helyzetben miért van szükség ekkora beruházásra. A Momentum például azt írta Facebook-oldalán, hogy a rezsiemelésből futja a kormánynak a Vodafone államosítására, „ez gázfogyasztó háztartásonként több mint 200 ezer forintba” kerül. 

Arról, hogy az Orbán-kormány milyen régóta tervezi a nemzeti mobilszolgáltató létrehozását, és milyen kísérleteket tett eddig, ITT olvashatnak.