Az Európai Bizottság szerint itthon idén tovább gyorsul az infláció

Az Európai Bizottság szerint itthon idén tovább gyorsul az infláció

Infláció (Fotó: Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem sok jót jósol a magyar gazdaságnak az Európai Bizottság friss előrejelzése. A jelentés szerint a gazdasági növekedés 2023-ban is visszafogott marad, mivel a gazdaság fokozatosan alkalmazkodik a magasabb energiaárakhoz. A lakosság fogyasztása az előrejelzések szerint 2022/23 fordulóján visszaesik, mivel a magas infláció csökkenti a háztartások vásárlóerejét. A beruházások várhatóan szintén visszaesnek a gyengébb kereslet, a növekvő hitelköltségek és a költségvetési megszorítások miatt.

A lakástranzakciók és a hitelezés mutatói a lakáspiac visszaesésére utalnak, ami várhatóan tovább korlátozza az építési tevékenységet. Miközben az előrejelzések szerint az export növekedése a külső kereslettel összhangban lassul, az importé még inkább, mivel a belföldi energiakereslet alkalmazkodik a magasabb árakhoz. A külső egyensúly tehát várhatóan javulni fog, amit az energiahordozók árának a 2022-es szinthez képest feltételezett mérséklődése is támogat.

A gazdasági növekedés fokozatosan élénkülni fog az infláció visszaszorulásával és a külső kereslet javulásával. A reál-GDP növekedése a 2022. évi 4,9 százalékról 2023-ban várhatóan 0,6 százalékra csökken, majd 2024-ben 2,6 százalékra emelkedik.

A növekvő termelési költségekből, a valuta leértékelődéséből és a közvetett adók 2022-ben több ágazatban történő emeléséből eredő széles körű árnyomás jövőre is folytatódik, így az uniós szinten is összehasonlítható infláció (HICP) a tavalyi 15,3 százalékról 16,4 százalékra emelkedik.

Az Európai Bizottság számításai szerint ebben szerepe van annak is, hogy a rezsicsökkentés részleges kivezetése, valamint az üzemanyagárstop megszüntetése 2023-ban közel 4 százalékponttal növeli az éves átlagos inflációt. Miután az árszínvonal várhatóan alkalmazkodik a magasabb költségekhez, az infláció 2024-ben várhatóan 4 százalékra mérséklődik, amit a nyersanyagárak feltételezett mérséklődése és a fogyasztói kereslet folytatódó gyengesége támogat.

A jelentés kiemeli, hogy Magyarország gazdasági kilátásai továbbra is érzékenyek a globális befektetői hangulatra. Az ország emellett különösen ki van téve az energiaár-változásoknak és az esetleges ellátási zavaroknak, mivel nagymértékben függ az energiaimporttól, és rövid távon korlátozottak az import diverzifikálásának lehetőségei.