Az infláció a babakötvények kamatát is jelentősen növeli

Az infláció a babakötvények kamatát is jelentősen növeli

Fotó: Unsplash/rawpixel

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Havi néhány ezer forintos megtakarításból több millió forint is összegyűlhet, mire a gyermek nagykorúvá válik; jelenlegi, rendkívül magas inflációs környezetben még évekig jelentős kamatra számíthatunk, amennyiben babakötvénybe fektetünk, így most éri meg igazán megkötni! – írja a Világgazdaság. A lap cikkében emlékeztet, bár 19 évig nem lehet hozzányúlni a megtakarításhoz, de ez idő alatt szép összeg gyűlhet össze a számlára, gyakorlatilag néhány havi néhány ezer forintból is milliók jöhetnek össze, a babakötvény felhasználásáról pedig a gyermekünk szabadon rendelkezhet majd felnőtté válásakor.

A babakötvény úgy működik, hogy a magyar állam minden gyermeknek nyit egy letéti számlát, amelyre 42 500 forintnyi nyitó összeget, állami támogatást helyez el, ez önmagában is kamatozik valamennyit, de befizetések nélkül csak minimális összeget kaphat a gyermek. Amennyiben azonban a szülők Start számlát indítanak, ez az összeg automatikusan átkerül rá és a Magyar Államkincstár babakötvényt vesz belőle, majd minden egyes befizetésből is.

A kötvény azért számít az egyik legjobb befektetésnek, mert az éves kamatát minden esetben az előző évi – a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által hivatalosan mért – infláció plusz három százalék kamatprémium adja. Vagyis az idén vásárolt babakötvényre az állam 8,1 százalékos kamatot fizet, miután a tavalyi infláció 5,1 százalékon alakult. Idén viszont ennél jóval nagyobb lesz az előrejelzések szerint a fogyasztói árak növekedése, a legoptimistább elemzők is 10 százalék feletti inflációt prognosztizálnak, azaz a babakötvény kamata is nagyjából 13 százalék körül alakulhat, de inkább efölött várható.

Hogy milyen kamaton állnak az egyes kötvények, azt a Magyar Állampapír oldalán lehet követni. Egy átlagos 3+3 százalékos kamattal kalkulálva 42 500 forintos induló mellett havi 5 ezer forint befizetés mellett a gyereknek 19 éves korára 2,2 millió forintot, míg havi 10 ezer esetében 4,3 millió forintot lehet összegyűjteni.