Elindulnak a közbeszerzések a kelet-magyarországi erőművi blokkok megépítésére

Elindulnak a közbeszerzések a kelet-magyarországi erőművi blokkok megépítésére

A mátrai erőmű Visontán (Fotó: Grimm Balázs/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Tiszai Erőmű tiszaújvárosi és a Mátrai Erőmű visontai telephelyén összesen 1600 megawattnyi korszerű energiatermelő kapacitás létesülhet a növekvő áramigények kiszolgálására. Az MVM Csoport nyílt, feltételes közbeszerzési eljárásokat indít kombinált ciklusú gázturbinás erőművi blokkok megépítésére a Borsod és Heves megyei helyszíneken – jelentette be az MTI híre szerint hétfői közleményében az Energiaügyi Minisztérium (EM). Azt írták, hogy a fejlesztések hozzájárulnak a beruházás-ösztönzést és munkahelyteremtést középpontba helyező iparpolitikai célok eléréséhez, a belföldi áramtermelés fokozásával erősítik Magyarország energiaszuverenitását. A korszerű létesítmények lehetővé teszik a földgáz és hidrogén hatékonyabb, a megújulók nagyobb arányú hasznosítását.

A kombinált ciklusú gázturbinás (CCGT) erőművek előnye, hogy viszonylag gyorsan megépíthetők, hatásfokuk kiemelkedően magas, fajlagos szén-dioxid-kibocsátásuk alacsony, teljesítményük a pillanatnyi fogyasztáshoz igazodva szabályozható – sorolta a minisztérium. Emellett az időjárásfüggő megújulók széles körű hasznosításához megfelelő mennyiségű kiegyenlítő kapacitás is szükséges, a tervezett blokkok több ezer megawatt napelemes kapacitás rendszerbe kapcsolását alapozzák meg. Bizonyos arányban alkalmasak lesznek hidrogén tüzelésére is.

A tervek szerint az MVM Tiszai Erőmű tiszaújvárosi bázisán két, egyenként maximum 500 MW teljesítményű, az MVM Mátra Energia Zrt. Mátrai Erőmű visontai telephelyén pedig egy legfeljebb 650 MW teljesítményű blokk létesül. A fejlesztésekben a környezetvédelmi előírásoknak teljeskörűen eleget téve, ésszerűen hasznosulnak már meglévő infrastruktúrák. Így például a tiszaújvárosi építkezés barnamezős beruházásban, egy működésből korábban kivont, olaj-földgáz tüzelésű erőmű telephelyén valósul meg. A kivitelezés a közbeszerzési eljárások sikeres és eredményes lezárása után kezdődhet meg, a munkálatok időigénye várhatóan 3-3,5 év. A két új tiszaújvárosi blokk évente átlagosan 5200, míg a mátrai 3800 gigawattóra (GWh) villamos energiát termelhet majd. Az MVM Csoport 800 megawatt (MW) új, korszerű szabályozó-kapacitással járul hozzá a hazai villamosenergia-rendszer stabilitásának megőrzéséhez. A tervezett beruházások elősegítik a hazai áramtermelési arány fenntartását, növelését, a lakossági és ipari fogyasztói igények kielégítését, erősítik az ellátásbiztonságot, és előmozdítják a klímavédelmi, karbonsemlegességi vállalások teljesítését – sorolta az érveket az Energiaügyi Minisztérium.

Orbán Viktor múlt szerdán a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Gazdasági Évnyitó nevű rendezvényén már beszélt arról, hogy energiát importból lehet szerezni vagy termelni. A miniszterelnök szavai szerint Magyarország termel napenergiát, „talán most már a szél is lesz”, geotermikus energiát, de kell gázerőműveket is építeni, hogy kiszolgálják a nagy ipari központokat. Hogy az állam építi-e ezeket majd vagy a magántőke, azt még el kell dönteni, de 2-3 nagy ilyen erőműre szükség lesz az ország keleti felében. Ezt finanszírozni kell, ami probléma, ahogy a megnövekedő államadósságot is.