Gyenge búza- és kukoricatermés várható – Jöhet a következő drágulási hullám?

Gyenge búza- és kukoricatermés várható – Jöhet a következő drágulási hullám?

Kukorica (Fotó: Jesse Gardner / Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A szokásosnál gyengébb búzatermés várható, de a júliusi forróság miatt jelentősen csökken a korábban jónak ígérkező kukoricatermés is. A terményárak borítékolhatóan emelkedni fognak, az azonban még kérdés, hogy a feldolgozóipari termékek – így a kenyér, a hús, vagy az étolaj – mennyivel drágulnak. 

Idén legfeljebb 5 millió tonnás búzatermés várható, aminek mindössze 30 százaléka jó minőségű étkezési búza, a többi takarmány. Egy átlagos évben épp fordított az arány, a piaci várakozások szerint pedig a szűkösebb kínálatért nagy verseny várható, ami felhajtja az árakat. A liszt ára 10-15 százalékkal emelkedhet már néhány héten belül, ami kilónként 20 forint pluszt jelent.

Lakatos Zoltán, a Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és Kereskedők Szövetsége gabonafeldolgozó tagozatának elnöke lapunknak arról beszélt, hogy az idei gyengébb termés nem azt jelenti, hogy a magyar piac behozatalra szorulna, hiszen alapesetben a lakosság duplájának élelmezésére is elegendő lenne az idehaza megtermelt gabona. Vagyis exportra fog kevesebb jutni, az import pedig várhatóan nem lesz magasabb, mint a szokásos évi 150 ezer tonna. A szakember szerint egyébként a liszt esetében a kilónkénti 20 forintos emelés nem tekinthető jelentősnek, hiszen egy magyar ember átlagosan évi 80 kilogramm lisztet fogyaszt, vagyis fejenként, éves szinten 1600 forintot jelent a drágulás.

Az ugyanakkor még kérdés, hogy a pékipari szereplők benyelik-e az áremelkedést, vagy beépítik azt a kenyér és más pékáruk áraiba. A Magyar Pékszövetség elnöke, Septe József mindössze annyit közölt megkeresésünkre, hogy egyelőre az ipar nem rendelkezik megfelelő tényadatokkal, ezért jelen pillanatban még nem tud érdemben nyilatkozni arról, milyen mértékben változhatnak az árak.

Nem jobb a helyzet a hazai kukoricatermés tekintetében sem. Raskó György agrárszakértő arról beszélt megkeresésünkre, hogy saját mérései szerint az ország középső részén, a Mezőföldön az elmúlt hetek rendkívül meleg és csapadékmentes időjárása miatt már azokon a területeken is vízhiány alakult ki, ahol eddig nem volt ilyen probléma. Ha a következő egy hétben nem esik legalább 30-40 milliméter csapadék, akkor jelentős terméskieséssel kell számolni a Mezőföldön. – Két héttel ezelőtt még 13 tonnás terméssel lehetett számolni az általam bemért hektáron, a múlt héten azonban már csak 11 tonnával. Ha további egy hét telik el csapadék nélkül, akkor már csak 8 tonnával lehet számolni, azaz három hét alatt 40 százalékos lesz a csökkenés – mutatott rá Raskó György, aki szerint a Mezőföldön még aránylag jó a helyzet, de például a Duna–Tisza-közében sokkal komolyabb a visszaesés, így az országos termésátlag várhatóan nem fogja meghaladni a hektáronkénti 5 tonnát. Azaz összességében 4,5 millió tonnás országos kukoricaterméssel lehet számolni, ami a hazai szükségleteket is alig fedezi.

A szakértő szerint a helyzet jobb a napraforgótermést illetően, de ha marad a hőség, az olajtartalommal lehetnek problémák. Raskó György arra számít, hogy hasonlóan a búzához, a kukorica esetében is lesz áremelkedés, aminek mértéke 20 százalék körül fog alakulni. A 2022-eshez fogható aszályra nem számít, és az akkor tapasztalt áremelkedést sem valószínűsít, de a mostani piaci folyamatok várhatón a feldolgozóiparban is éreztetni fogják hatásukat. Drágább lesz például a hízlalás, ami a hús árának emelkedését is előidézheti akár már az őszi hónapokban.