Idén olcsóbban lehet bérlakáshoz jutni a fővárosban, mint tavaly

Idén olcsóbban lehet bérlakáshoz jutni a fővárosban, mint tavaly

Fotó: Jarek Ceborski/Unsplash

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csütörtökön, a felvételi eredmények kihirdetésével kezdetét veszi a felsőoktatásba bejutottak versenyfutása a bérlakásokért. Jelentős változásokat mutat a kép az idei évben. Amíg a fővárosban csökkentek a bérleti díjak, a vidéki egyetemi városokban továbbra is emelkedő tendencia figyelhető meg, azaz zárulni látszik az olló – olvasható az Ingatlan.com friss elemzésében.

A járvány megjelenése óta több változás is megfigyelhető a lakásbérleti piacon. A legfontosabb talán, hogy amíg országosan csak három százalékkal nőtt a kiadó lakások iránti igény, addig a fővároson kívül, leginkább az egyetemi városokban 13 százalékkal emelkedett a bérlakásokat keresők száma. Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője hangsúlyozta, nem egyszeri hatásról van szó, hiszen amíg az elmúlt öt évben megháromszorozódott a fővároson kívüli érdeklődések száma, addig országosan csak kétszeres volt a növekmény. 

A fővárosi folyamatok elemzése azt mutatja, hogy 150 ezer forintról 140 ezer forintra csökkent az átlagos lakásbérleti díj, ami hét százalékos esést jelent. Ennek értékelésekor azonban figyelembe kell venni, hogy 55 négyzetméterről 53 négyzetméterre csökkent az átlagos bérlakás területe. Azonban ezt figyelembe véve is csökkenésről beszélhetünk, hiszen az egy négyzetméterre vetített bérleti díj négy százalékkal, 3142 forintra mérséklődött. A legfrekventáltabb VI., VII., VIII., IX., XI. és XIII. kerületben július közepén az átlagosan 49-55 négyzetméteres lakásokhoz 130-150 ezer forintos bérleti díjon lehetett hozzájutni. 

Miközben Budapesten egyre jobb feltételekkel juthat lakáshoz a friss egyetemi hallgató, a vidéki egyetemi városok többségében emelkedtek a díjak. A nagyobb egyetemi városok közül Debrecenben 110 ezer, Győrben 108, Miskolcon 85 ezer, Pécsen 99 ezer, Szegeden pedig 100 ezer forintos bérleti díjakkal indul az albérletpiaci főszezon. Közülük Szeged és Pécs lóg ki a sorból. Ezekben a városokban csökkenés figyelhető meg, hiszen tavaly még tízezer, illetve kétezer forinttal magasabb volt az átlagos lakás bérleti díja, mint idén.

A Budapest és a vidéki városok közötti olló zárulásával kapcsolatosan Balogh László a Magyar Hangnak elmondta, az minden bizonnyal annak köszönhető, hogy amíg a fővárosból teljesen eltűntek a turisták, ezért az Airbnb-s lakások piaca kiszáradt, és a korábban rövid távra, turistáknak így kiadott lakások megjelentek a bérleti piacon.

Miután vidéken nem volt ekkora igény az Airbnb-szállások iránt, ott alig érezhető ennek hatása. A szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy amíg a bérleti piacon közeledtek az árak egymáshoz a főváros és a vidéki városok esetén, addig az eladási árakban továbbra is nagyon jelentősek az eltérések a két piac között.