38 százalékos volt az élelmiszer-infláció áprilisban

38 százalékos volt az élelmiszer-infláció áprilisban

(Forrás: Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

24 százalékos volt az infláció idén áprilisban – közölte szerdán reggel a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Ez több mint egy százalékpontos csökkenést jelent az előző hónap után, hiszen márciusban ez az adat még 25,2 százalék volt. Továbbra is az élelmiszerek és az energia árában volt a legnagyobb emelkedés.

Átlagosan 24 százalékkal haladták meg a fogyasztói árak idén áprilisban az egy évvel korábbit – derül ki a KSH friss jelentéséből. A legnagyobb drágulás továbbra is az élelmiszereknél figyelhető meg, ott az árak átlagosan 37,9 százalékkal emelkedtek. Az előző hónapban ez az adat még 42,6 százalék volt. Néhány termék azonban ennél jóval brutálisabban drágult a tavalyi tavaszhoz képest:

• Tejtermékek: 63,5 százalék
• Vaj és vajkrém: 62,1 százalék
• Kenyér: 61,6 százalék
• Tojás: 51 százalék
• Száraztészta: 47,6 százalék
• Péksütemény: 46,7 százalék
• Sajt: 45,4 százalék

Az élelmiszereken belül a liszt és az étolaj ára nőtt legkisebb mértékben, előbbi 8,8, utóbbi 3,4 százalékkal.

A háztartási energia a másik nagy szegmens, ahol a legnagyobb áremelkedés történt, hiszen átlagosan 41,8 százalékkal drágult. Ezen belül a vezetékes gáz 59,4, a tűzifa 54,4, a palackos gáz 46,9, az elektromos energia 27,3 százalékkal került többe a tavaly áprilisinál.

A szeszes italok, dohányáruk ára átlagosan 20,5 százalékkal voltak drágábbak. A konyha- és egyéb bútorokért 16,1, a fűtő- és főzőberendezésekért 15,7, a szobabútorokért 15,2 százalékkal kellett többet fizetni. Az állateledelek ára 59,1, a mosó- és tisztítószereké 39,8, a testápolási cikkeké 28,3, a lakásjavító és -karbantartó cikkeké 20,7 százalékkal lett magasabb. Egy új személyautóért 18 százalékkal kellett többet fizetni, az üzemanyagok ára átlagosan 26 százalékkal emelkedett, az autópályadíj, gépkocsikölcsönzés, parkolás 27,6, a járműjavítás és -karbantartás 23,4, a lakásjavítás és -karbantartás 20 százalékkal került többe.

Mi történt az előző hónaphoz képest?

Idén márciusról áprilisra a fogyasztói árak átlagosan 0,7 százalékkal nőttek, de az élelmiszerek ára átlagosan nem változott. Volt azonban bizonyos termékcsoportoknál még így is drágulás: a csokoládé és kakaó 3,5, az alkoholmentes üdítőitalok és az éttermi étkezés egyaránt 1,4, a kávé 1,2 százalékkal került többe, a sajt ugyanakkor 4,1, a tej 2,7, a tejtermékek 2 százalékkal lettek olcsóbbak.

Címkék: infláció