Kivizsgálja a kormány, hogy külföldi vendégmunkások miatt küldtek-e el magyarokat egy gyártól

Kivizsgálja a kormány, hogy külföldi vendégmunkások miatt küldtek-e el magyarokat egy gyártól

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter beszél a Gazdaságfejlesztési Minisztérium, valamint a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete és a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete közötti együttmûködési megállapodás aláírása után a minisztériumban 2023. november 10-én. (Fotó: MTI/Mónus Márton)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kirúgták a vendégmunkásokat betanító magyarokat egy salgótarjáni akkuipari gyártótól, amely állami milliárdokat kapott munkahelyteremtésre – számolt be róla a 24.hu. Mint írták, a dél-koreai Bumchun az érintett cég, amely most úgy döntött, megválik több tucatnyi kölcsönzött magyar munkavállalójától. A lap több forrásból is úgy értesült, jelenleg már vietnámi munkások dolgoznak az állásukat veszített hazaiak helyén.

Az ügyben Berki Sándor párbeszédes parlamenti képviselő kezdett vizsgálódni, ám állítása szerint ő hiába kereste fel a cég telephelyét, hosszabb várakoztatás után sem fogadták, csak egy e-mail címet kapott, ahol érdeklődhet. Így a politikus hivatalos megerősítést még egyetlen kérdésére sem kapott a cégtől sem az érkező vietnámiak, sem az elbocsátott magyarok számáról. A 24.hu elérte az egyik elbocsátott munkavállalót, aki szerint a vietnámi vendégmunkások 2023 decemberétől érkeztek a gyárba, nekik kellett betanítani őket az összeszerelő részlegen.

Az ügyre most reagált a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) is jelezve, hogy kivizsgálja a Bumchun Precision Hungary Kft. esetében kialakult helyzetet. A rendelkezésre álló ismeretek szerint a létszám csökkentésére átmeneti termeléscsökkenés miatt került sor, és tavasszal mind a létszám mind pedig a termelés szintje visszaállhat a korábban megszokott szintre. – Minden további információról a minisztérium tájékoztatni fogja a közvéleményt – ígérte az NGM.

Címkék: Bumchun