Eldőlt, ki lesz az MVM vezérigazgatója

Eldőlt, ki lesz az MVM vezérigazgatója

Az MVM Energetika Zrt. székháza a fővárosban a Szentendrei út 207-209. alatt (Fotó: MTI/Branstetter Sándor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mátrai Károly lesz január 23-ától az MVM csoport vezérigazgatója – közölte az állami vállalatcsoport. Hétfőn jelentették be, hogy Juhász Edit távozik, és a jövőben a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnökeként folytatja. Már múlt héten lehetett olvasni a várható fejleményekről. Beszámoltunk a Telex értesüléséről, miszerint leváltották a Paksi Atomerőmű vezérigazgatóját, Pekárik Gézát, utódja pedig a MEKH eddigi elnöke, Horváth Péter János lesz. A MEKH élére már akkor Juhász tűnt a legesélyesebbnek.

Az MVM közleménye szerint Mátrai több mint 25 éves tőkepiaci tapasztalattal bír, 2008-tól pedig tizenkét éven át volt a hazai gázkereskedelmi platformokat, magyar és külföldi energiakereskedőket kiszolgáló Keler KSZF vezérigazgatója. Az elmúlt három évben dolgozott a MET csoport romániai, illetve spanyolországi leányvállalatainál.

Az igazgatóság elnöke Czepek Gábor lesz, a testület tagjai pedig Mátrai mellett Benczédi Balázs, Fazekas László, Horváth Péter János, Kovács Zoltán és Szarvas Ferenc.

„Lantos Csabának kulcsfontosságú lesz, hogy miképpen rajtol, lesznek-e szövetségesei, ki felügyeli az MVM-et, az új tárcának lesz-e beleszólása a nagy gázbeszerzésekbe, vagy hamar beáll egy »béna kacsa« állapot. De hasonlóképpen fontos kérdés, hogy honnan eredezteti majd a hatalmát, kihez lesz lojális az átalakuló Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (energiahivatal) új vezetése, és ki felügyeli a legnagyobb költéseket, azaz Paks 2-t és a hálózatfejlesztést” – idéztük múlt héten a Telex két hónappal ezelőtti cikkét.