Megszűnnek az árstopok, de több termék még olcsóbb is lesz, mint eddig

Megszűnnek az árstopok, de több termék még olcsóbb is lesz, mint eddig

Új, a tojással és a burgonyával kiegészített, élelmiszerárstopról tájékoztató tábla a fővárosi Corvin Plazában található Príma üzletben 2022. november 14-én (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Augusztus elsejétől megszűnnek a kormány döntése értelmében az élelmiszer-árstopok, helyettük a kötelező akciózás kibővítése jön. A kereskedők szerint több termék esetében ez az árak csökkenését fogja hozni – hangzott el az RTL Híradóban.   

Az egymilliárd forintnál nagyobb árbevételű boltok elsejétől sem árazhatják belátásuk szerint az árstopból kikerülő élelmiszereket. A kormány előírta, hogy a következő két hónapban beszerzési áron kell adniuk az eddig árstopos termékeket, hetente kettőt pedig ennél is 15 százalékkal olcsóbban, a kötelező akciók keretében. „Azt merem mondani, hogy a termékek nagy részénél inkább árcsökkenést fognak a vásárlók tapasztalni, semmint áremelkedést. Ez annak köszönhető, hogy a beszállítók az elmúlt időszakban jópár termék átadói árát mérsékelni tudták” – mondta a Híradónak Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója.

Némiképp csökkenhet például a tojás ára a Tesco szerint. Ezt azzal magyarázták, hogy ennek az árát éppen akkor rögzítették, amikor a szezonális hatások miatt magasabban állt. Az üzletlánc keddtől a csirkemellet is olcsóbban adja a rögzített árnál. A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség szerint csökkenhet a liszt és a tej ára is. De van, ami biztosan drágább lesz. „A cukor várhatóan drágulni fog, mert az a hatósági ár, amit 18 hónapon keresztül tartani kellett, az egy sokkal alacsonyabb beszerzési árhoz lett kötve, mint ami ma tapasztalható, és ami ma elérhető a kereskedelmi hálózatok nagy része számára – mondta Neubauer Katalin, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára.