Július végével kivezetik a hatósági árstopokat

Július végével kivezetik a hatósági árstopokat

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2023. június 22-én. (MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kormány szerdai ülésén a családtámogatási rendszer átalakításáról döntött. Januártól jelentősen megváltoznak a babaváró hitel és a csok szabályai – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón. Emellett augusztustól megszűnik a 2021 ősze óta fennálló árstop, ugyanakkor a boltok akcióinak mértékét 10 százalékról 15 százalékra emelik.

A babaváró hitelt illető változást Gulyás azzal magyarázta, hogy kitolódott a gyermekvállalás időpontja. Ezért ösztönzik, hogy a nők minél korábban vállaljanak gyermeket. A miniszter bejelentése szerint a babaváró hitelprogram összegét 10 millió forintról 11 millióra növelik, és változás lesz az is, hogy azok a párok igényelhetik, amelynek nő tagja 30 év alatti. Lesz ugyanakkor egy átmeneti időszak 2024. január 1. és 2025. január 1. között, amikor a 30 és 40 év közötti nők még jogosultak lesznek a babaváró támogatás igénylésére.

A csok-hoz is hozzányúl a kormány az építőipari árak emelkedése miatt. A csok leginkább a kistelepüléseken működik, ellenben a megyei jogú városokban és a fővárosban banki hitel is szükséges az otthonteremtéshez. Ám mivel a banki hitelezés leállt, jelentős mértékben visszaesett a CSOK-ot igénybe vevők köre – ismertette. Emiatt a falusi csok megmarad, és új lakás vásárlására, valamint felújításra vagy bővítésre is igénybe lehet venni. A támogatási összegeket ugyanakkor növelik: egy gyermek után járó 600 ezer forintos összeg 1 millióra nő, a két gyermek vállalása esetén járó 2,6 milliós összeg 4 millió forintra nő, míg a három gyermek esetén kapható 10 millió forintról 15 millió forintra nő a támogatás – derült ki. A megyeszékhelyek és a főváros esetében pedig új otthonteremtési formát dolgoz ki a Csák János által vezetett minisztérium.

A miniszter bejelentette azt is: egy hónappal meghosszabbítják a jelenleg hatályos árstopos rendszert, július 31-én azonban kivezetik. Ezt azzal magyarázta, hogy a kormány várakozásai szerint augusztusra jelentősen mérséklődik az infláció, ezért reálisnak látják, hogy év végére elérhető az egy számjegyű infláció. Ezzel párhuzamosan átalakítják kötelező akciózási rendszert: az eddigi 10 helyett legalább 15 százalékkal kedvezőbb áron kell adni a termékeket. A kötelezően akciózandó termékek körét kiterjesztik majd az egyelőre ársapkás termékekre is. Később rákérdezett arra egy újságíró, hogy meddig kívánja fenntartani a kormány az árstopok utáni új rendszert, amikor a boltoknak bizonyos termékeket beszerzési ár alatt kell eladniuk, ami korábban büntetendő volt. Gulyás Gergely válasza szerint december 31-ig mindenképpen.

A hét folyamán szokatlan módon már másodszor tart kormányinfót Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. A korábbiak alapján sejteni lehetett, hogy a tájékoztatón szó lesz a kormánynak az árstopokat érintő döntéséről. A tárcavezető ugyanis a hétfői eseményen azt mondta, hogy a hatósági árakról a szerdai ülésén dönt a kormány; ezek a jelenlegi szabályozás szerint június 30-ig vannak hatályban. Emellett téma lehet a Magyar Honvédség Horvátországban lezuhant helikopterének ügye és az Oroszországból Magyarországra szállított kárpátaljai hadifoglyok körül kialakult helyzet is, hiszen az ügy szálai továbbra is kuszák.

A Magyar Hangot már évek óta nem engedik be a kormányzati sajtótájékoztatóra, így lapunkhoz a mostani sajtómeghívót sem juttatták el.

A kormány a legutóbbi, hétfői tájékoztató fórumán újabb, a gazdaságot érintő intézkedéscsomagot jelentett be. Mint arról beszámoltunk, a SZÉP-kártyák a jövőben hideg élelem vásárlására is felhasználhatók lesznek, és 200 ezer forinttal megemelik a kártyára adható keretet. Közölték továbbá azt is, hogy a kormány három szektorban energiaár-plafont vezet be, 200 euró per megawattban állapítják meg az elektromos áram árát a feldolgozóiparban, a szálláshelyeknél és a raktározás-szállításnál. Ez 40 milliárdos ráfordítást jelent a költségvetésnek.