Mindig kérj számlát, ha a kormánymű felújításáról van szó (x)

Mindig kérj számlát, ha a kormánymű felújításáról van szó (x)

Az autó kormányműve kétségkívül rendkívül fontos. Az autó megfelelő kormányozhatósága nélkül ugyanis balesetveszélybe sodorhatnánk magunkat és a közlekedés más résztvevőit is.

Szerencsére a kormánymű felújítása nem emészt fel megfizethetetlen összegeket. Ugyanakkor azt fontos leszögezni, hogy bizonyosan nem ez az a fajta munka az autón, amin megéri spórolni. Szervókormány javítás minden esetben kizárólag olyan cégre bízható nyugodt szívvel, amelynek megvan a kellő tapasztalata és tudása.

Fontos, hogy legyen számla

Vannak olyan cégek, amelyek felteszik a kérdést, hogy kell-e számla a munkáról. A jogszabály szerint pedig a számla kiállítása nem opció, hanem kötelesség.

Persze vannak olyan vállalkozások, akik fittyet hánynak a szabályokra és abban bíznak, hogy nem kerülnek az adóhatóság látókörébe. Így megúszhatják az adózást, ezért az ügyfélnek is olcsóbban kínálják a szolgáltatást.

Valójában azonban távolról sem jár mindenki jól egy ilyen akcióval, főleg nem az ügyfél. Bár elsőre talán csábító lehet, hogy olcsóbban megússzuk a kormánymű-felújítást, ha nincs számla, akkor nincs garancia sincs!

Garancia nélkül lehet, hogy kétszer kell majd fizetni

Amennyiben egy javításról nincs számla, akkor még a garanciális időben felmerülő probléma esetén meglehetősen nehéz helyzetben találhatja magát az ember. Ha ugyanis nincs papír az ember kezében, amivel bizonyíthatná, hogy fizetett egy szolgáltatásért, akkor csak az adott cég jóindulatában lehet bízni.

Jóindulat hiányában viszont nincs milyen eszközhöz folyamodni, kénytelen az ember másodjára is fizetni a javításért. Ha viszont van számla, akkor elkerülhetők a vitás esetek, nem kell bizonygatnia az autótulajdonosnak, hogy neki van igaza, megteszi ezt helyette a számla.

Az elején tisztázni kell az árral kapcsolatos kérdéseket

Ha nem egyértelmű, akkor jobb már az elején rákérdezni arra az adott cégnél, hogy számlás ár-e az, amit ajánlanak a kormánymű felújítása kapcsán. Ha nem, akkor érdemes annak ellenére is ragaszkodni a számlához, ha az valamennyivel emeli a költségeket a fent vázolt okok miatt.

A kellemetlen meglepetéseket elkerülendő érdemes még néhány kérdést feltenni, hogy mit tartalmaz az ár. Jó rákérdezni arra, hogy az új porvédő gumiharangokat is fedezik-e a költségek? Egy felújított kormánymű esetén nem volna észszerű ilyen pár ezer forintos tételen spórolni, mert akkor jó eséllyel hamarosan újabb felújításra kell majd sort keríteni. A porvédő harang funkciója, hogy a szennyeződés ne tudja úgymond elenni a felújított kormányművet.

Ugyancsak újabb, korai javításhoz vezethet, ha olcsó, utángyártott alkatrészek kerülnek beépítésre. Jobb inkább egyszer megfizetni egy tisztességes felújítás árát, mint hamarosan újra problémákkal szembesülni a kormánymű kapcsán.