Nem tudják teljes kapacitásra kapcsolni a százhalombattai finomítót

Nem tudják teljes kapacitásra kapcsolni a százhalombattai finomítót

A Mol Nyrt. százhalombattai Dunai Finomítója 2022. május 24-én (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tovább csúszik a Mol százhalombattai Dunai Finomítójának újraindítása, mert a legutóbbi nyomáspróbán újabb műszaki gond akadt – tudta meg az Index. A portál úgy tudja, hogy a csütörtöki nyomáspróbán újabb repedést találtak a szakemberek a rendszerben, így újabb, minimum három napos csúszás lesz a teljes kapacitás péntekre tervezett elérésében.

A finomító körülbelül 55 százalékon üzemelt sokáig, miután a nyári tervezett karbantartási folyamat közben olyan meghibásodást észleltek, ami miatt újabb javításokra volt szükség – emlékeztet az Index. A nyári leállás és az OMW swechati finomítójának szintén akkori leállása idején felszabadították az ország stratégiai üzemanyagkészletének egy részét is, amelyet még nem töltöttek vissza.

Az elmúlt napokra egyre komolyabb üzemanyag-ellátási zavar alakult ki Magyarországon, a független kutak két hete alig kapnak üzemanyagot a Moltól, de már az olajvállat saját kútjainál is hiány alakult ki. Az ársapka miatt import üzemanyag nem érkezik. „A kormányzatnak el kell döntenie, hogy árat szabályozunk vagy üzemanyaggal látjuk el a piacot. Én azt gondolom, hogy a korlátozások ma már nagyobb kárt okoznak, mint amit az árnövekedés okozott a múltban” – mondta Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára két napja ezzel kapcsolatban az Indexnek.

A kormány álláspontja egyértelmű, az ársapka akkor fenntartható, ha a Barátság vezetéken zavartalanul folyik az olaj. Illetve ha a finomítók az érkező olajat fel tudják dolgozni – ezt már Nagy Márton gazdaságfejlesztésért felelős miniszter mondta szerdán, szintén a portálnak. Szavait Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is megerősítette az aznapi kormányinfón. – Sajnos a finomítónál is vannak technikai problémák, és a Barátság vezetéknél is az látszik, hogy a harcokban sérülnek meg fenntartó egységek, és le-leállnak. Tehát a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy fenntartsa az ársapkát, de ha az látszik, hogy ez a két tényező veszélyezteti az ellátást, akkor nehéz helyzetbe kerülünk – mondta Nagy Márton.