Nekünk is gondot okozhat a német gazdaság stagnálása

Nekünk is gondot okozhat a német gazdaság stagnálása

Audi gyártósor Győrben (Fotó: Lemon3/Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Akár egy százalékkal is visszavetheti a német gazdasághoz igen erősen kötődő magyar bruttó hazai termék (GDP) idei bővülését, ha a kedvezőtlen nemzetközi környezetben recesszióba kerül a német gazdaság – nyilatkozta a Magyar Hangnak Róna Péter. A közgazdászt annak kapcsán kérdeztük, hogy a CNBC-nek és a CNN-nek nyilatkozó szakértők szerint a tavaly októberben és novemberben is csökkenő német ipari teljesítmény felveti annak lehetőségét, hogy a várakozásokkal szemben csökkenni fog a német GDP.

Róna Péter hangsúlyozta, több tényezőtől függ, milyen irányba indul Németország. Egyrészt a lassuló kínai gazdaság érzékenyen érinti a német exportot, s talán ennek köszönhető az is, hogy tavaly novemberben 1,9 százalékkal visszaesett a német ipari termelés.

Másrészt nagyon bizonytalan, hogy a brexitre az unióval kötött egyezséggel kerül sor, vagy anélkül. Amennyiben az utóbbi forgatókönyv válik valóra, akkor az ismét csak erősíti a német gazdaság lassulásának esélyét. Végül az amerikai-kínai kereskedelmi háború folytatódása is komoly veszélyt jelenthet a németek számára.

Fenntarthatatlan a jelenlegi magyar növekedési ütem | Magyar Hang

Szépek a számok, de egészségtelen a magyar gazdaság szerkezete. Csaba Lászlót, Bod Péter Ákost és Pogátsa Zoltánt kérdeztük.

Ha viszont sikerül megállapodni az Egyesült Államoknak és Kínának, és véget ér a kereskedelmi csatározás, az nagyot lendíthet a globális növekedésen is, hiszen a távol-keleti ország számára kiemelten fontos piac Amerika. A háború befejeződése jótékony hatással lehet a kínai gazdaságra, ez pedig kisegítené a német növekedést is, a sor végén pedig az idei magyar GDP alakulására is jótékony hatással lehet.