Nem cáfolta Menczer Tamás, hogy újabb akkugyár épülhet Debrecenben

Nem cáfolta Menczer Tamás, hogy újabb akkugyár épülhet Debrecenben

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára beszédet mond az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Kárpát-medencei Magyar Nyári Egyetemének és a Határon Túli Felsőoktatási Intézmények Fórumának megnyitóünnepségén az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán 2023. július 26-án. (MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Írásbeli kérdést intézett Ungár Péter (LMP) Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterhez, az ellenzéki képviselő azt szerette volna megtudni, épül-e új akkumulátorgyár Debrecenben. Sajtóhírek szerint ugyanis a Ningbo Zhenyu Technology 65,9 millió dolláros – mintegy 23 milliárd forintos – beruházással tervez létrehozni üzemet, amelyben az elektromos autók akkumulátoraiban használt precíziós alkatrészeket gyártanak majd. Az új telephely várhatóan 2027 végén kezdi meg működését. Ungár azt kérdezte a tárcavezetőtől, hogy meg tudja erősíteni az értesülést, illetve hogy mekkora víz- és energiaigénye lesz az üzemnek, azokat milyen forrásokból tervezik biztosítani? A képviselő tíz kérdést tett fel, többek között azt is, hogy mekkora állami forrást szánnak a fejlesztésre, és pontosan hol épülne föl a gyár. 

A külügyminiszter nevében Menczer Tamás külügyi államtitkár válaszolt – igen szűkszavúan. „A beruházásokról minden esetben a tárgyalások lezárása után Szijjártó Péter tájékoztatja a közvéleményt, ahogy ez az elmúlt években folyamatosan meg is történt” – írta az államtitkár.

Ahogy arról lapunk is hírt adott, július végén a MarketLine írta meg, hogy a  Ningbo Zhenyu Technology nevű cég létesíthet üzemet Debrecenben. A hírre a külügy azt közölte, hogy még nem dőlt el a beruházás helyszíne, Debrecen önkormányzata pedig tudatta lapunkkal, hogy valótlan információ jelent meg a sajtóban. A híradásokban szereplő NingBo ZhenYu Technology ugyanis nem akkumulátorgyár, hanem alumínium héjakat és fedőlapokat, valamint elektromos járművekhez motoros precíziós lyukasztott és rovátkált fémalkatrészeket gyártó vállalat. A cég Debrecen önkormányzatát üzemi tevékenység folytatásával és területvásárlással kapcsolatban nem kereste.