Olcsóbban juthatnának gázhoz az önkormányzatok?

Olcsóbban juthatnának gázhoz az önkormányzatok?

Holoda Attila (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Múlt pénteken kormányrendelet jelent meg a Magyar Közlönyben, amely lehetőséget ad – többek között az önkormányzatoknak – arra, hogy a tavaly őszinél jelentősen alacsonyabb áron szerződjenek földgázszállításra, A rendelet szerint a most ajánlott rendszer előreláthatólag szeptember végéig biztosan érvényben marad.

– E hét péntekéig olyan ügyben kell nyilatkozni, amelynek hatásait nem tudjuk felmérni. – mondta Fülöp Zsolt, Szentendre polgármestere a kormányrendeletről, amely fixált földgázbeszerzési lehetőséget ajánl az önkormányzatok számára.

Hozzátette, bár nagyon sok a bizonytalanság, mégis azt javasolják a szerdai testületi ülésen a képviselő-testületnek, Szentendre csatlakozzon a kormány által ajánlott fix áras földgázbeszerzési lehetőséghez.

Fülöp Zsolt arról is beszélt, hogy a hozzájuk eddig eljutott információk szerint február hatodikán állapítják meg azt a fix árat, amelyet fizetni kell majd szeptemberig a földgázért a rendszerhez csatlakozott önkormányzatoknak.

– Bizonytalanságot jelent ugyan, hogy konkrét árat előre nem tudunk, de piaci elemzéseket vizsgálva arra jutottunk, hogy jó eséllyel nem járunk rosszabbul az új rendszerben, mint amit a jelenleg érvényben lévő piaci szerződés kínál. Előnyt és biztonságot jelent, hogy a szeptemberig tartó időszakban pontosan tudni fogjuk, mekkora költséget jelent az önkormányzatnak és intézményeinek a földgázhasználat – mondta a polgármester.

Hozzátette, így a költségvetés tervezésénél legalább szeptember végéig pontos földgázárakkal számolhatnak, ugyanakkor az év ezután következő részére vonatkozóan továbbra is nagy a bizonytalanság. Abban bíznak, hogy február hatodikán nem lesz nagy kilengés az árban, és a jelenlegi, relatíve kedvező áron rögzítik az árat szeptember végéig.

– Ugyanakkor számolni kell az árfolyamkockázattal is, hiszen a számlát mindig az éppen érvényben lévő forint/euró árfolyamon állítják ki. A másik tényező, amely bizonytalanságot jelent, hogy egyelőre nem tudjuk a kereskedői haszon nagyságát, illetve nem ismerjük a szerződés egyéb feltételeit sem. Összefoglalva, azzal hogy csatlakozunk az új rendszerhez, a kormány felé nagyfokú bizalmunkat fejezzük ki – emelte ki a polgármester.

Schmidt Jenő, Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke arra hívta fel a figyelmünket, az ár fixálása nem azt jelenti, hogy szeptember végéig ugyanazon a fix áron kapják a csatlakozó önkormányzatok a földgázt, hanem az árképzési képlet fixálásáról van szó, amelyet ebben az időszakban nem változtatható.

– Vagyis a TTF vagy VTP tőzsdei átlagára alapján, a képletet alkalmazva számolják ki az éppen fizetendő árat. Az elmúlt egy hónap adatait tekintve azt látjuk, hogy megawattóránként 60-80 euró közötti árakat átlagolva 70 eurós áron juthatunk földgázhoz, ami kifejezetten kedvezőnek mondható – tette hozzá Tab polgármestere.

Arra nem mert vállalkozni az elnök, hogy a rendszerbe való belépés által elérhető megtakarításról nyilatkozzon, szerinte ugyanis a feltűnően enyhe tél miatt nagyon nehéz összehasonlítani a mostaniakat a korábbi adatokkal. Azt azonban hangsúlyozta, hogy nem normális a jelenlegi 12-13-szoros energiaár.

Arra számít, hogy hosszabb távon mindenképpen csökkenni fognak az árak, a régi olcsó világ azonban már nem tér vissza. Schmidt Jenő úgy gondolja, hosszabb távon sem megy a villamosenergia ár kilowattóránként 80 forint, a földgáz pedig köbméterenként 150 forint alá.

– Ha én önkormányzati vezető lennék, mindenképpen csatlakoznék a fix áras rendszerhez. Amennyiben ugyanis a jelenlegi világpiaci árszint közelében határozzák meg a földgáz árát, az nagy biztonságot adhat az önkormányzatnak. Különösen azért, mert így legalább fél évre biztosan tervezhetnek. Információim szerint sok településen ugyanis éppen a bizonytalanságok miatt tolják el a költségvetések elfogadását – mondta kérdésünkre Holoda Attila, a második Orbán-kormány energetikáért felelős helyettes államtitkára.

Az energetikai szakember hozzátette, előfordulhat ugyanis, hogy egy hidegebb időszak megemelheti a földgázfogyasztást, ez pedig automatikus áremeléshez vezethet. Ezt mindenképpen kivédi a tervezett új árképzési rendszer.

Kérdésünkre elmondta, ő úgy értelmezte a rendeletet, hogy februárban egészen szeptember végéig fixálják az árat. Ha azonban mégis Schmidt Jenő értelmezése az igaz, és mindig az előző hónap átlagárai alapján havonta újraszámolják az árat, akkor is jobb a rendszer az eddiginél, mert az átlagolás kiszűri a nagy kiugrásokat.