Önkormányzatok fogtak össze az energetikai korszerűsítésért

Önkormányzatok fogtak össze az energetikai korszerűsítésért

Fülöp Zsolt, Szentendre, Kiss László, Óbuda-Békásmegyer és Déri Tibor, Újpest polgármestere aláírja a Városokkal a városokért (European City Facility – EUCF) energetikai pályázat együttműködési megállapodást a Graphisoft Parkban, 2022. december 1-jén.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csütörtökön, a Graphisoft Parkban írták alá a Városokkal a városokért (European City Facility – EUCF) energetikai pályázat együttműködési megállapodást a főváros harmadik és negyedik kerületének vezetői, valamint Szentendre polgármestere.

A tavaly ősszel indult együttes munka eredményeként mostanra összeállt az a program, amelytől azt remélik az önkormányzatok, hogy lakó- és középületek energetikai korszerűsítésére uniós pályázatokat nyerhetnek, amennyiben hozzáférhetővé válnak Magyarország számára az uniós források.

Kiss László, a három település közös projektjét vezető Óbuda-Békásmegyer polgármestere a pályázat most lezárult szakaszáról elmondta, hatvanezer euró értékben készítettek elő olyan energetikai beruházásokat, amelyek segítségével fenntartható pályára kerülhetnek az érintett települések. A kerületben közel hatvan lakóépület, több mint egy tucat középület esetében tette lehetővé a mostani pályázat, hogy energetikai korszerűsítésre szánt uniós pénzekre pályázzanak, amennyiben megnyílnak a pályázati források.

A tervezett beruházások megvalósulása esetén jelentősen csökken majd a fosszilis energiahordozók felhasználása, valamint a károsanyag-kibocsátás, illetve hatékonyabb lesz az energia felhasználása.

Déri Tibor, Újpest polgármestere olyan projektnek nevezte az EUCF pályázatot, amely a 21. századba vezeti át az együttműködésben résztvevő településeket. Kiemelten fontosnak nevezte, hogy a pályázati elképzelések nemcsak önkormányzati és más középületek energetikai korszerűsítését célozzák, hanem abban helyet kap a lakóépületek modernizálása is.

A polgármester szerint annál is inkább fontos ez, mert a kerületben negyvenezren élnek régi panellakásokban, ezért igencsak időszerű azok energetikai korszerűsítése, aminek eredményeként akár 40-60 százalékkal csökkenthető az energiafelhasználás. A tervezett beruházások nemcsak a meglévő gázkazánokról és a távfűtésről való leválást segítik elő, de jelentős mennyiségű napenergia-felhasználást is lehetővé tesznek.

– A szentendrei elképzelés központi eleme az a rekultivált hulladéklerakó területére tervezett napelempark, amely a jövőben létrehozandó energiaközösség alapja lehet. Ezt egészíti majd ki a fűtőmű korszerűsítése, és ezzel alakul ki az az energiaközösség, amely több alternatívát biztosítva valósítja meg az valódi, fenntartható rezsicsökkentést – magyarázta a célokat Fülöp Zsolt, Szentendre polgármestere.

A politikus hangsúlyozta, amennyiben létrejön a napelemparkra alapozott energiaközösség, akkor az általa termelt olcsó elektromos áramhoz azok a szentendreiek is hozzájuthatnak, akik – anyagi okokból, vagy a belvárosban érvényes korlátozások miatt – nem tudnak napelemet elhelyezni házuk tetején.

A polgármester szerint másik előnye lehet ennek a megoldásnak, hogy akár a családi házaknál is el lehet helyezni tárolókapacitást, és így a napelempark által nappal termelt olcsó energiát este tudják felhasználni a háztartások.

Fülöp Zsolt arról is beszélt, hogy a jelenlegi szabályozási környezet még nem teszi lehetővé energiaközösségek működését. Fontosnak nevezte olyan érdekeltségi rendszer kialakítását, amelyben az energiatermelők, -elosztók és a felhasználók mindannyian megtalálják számításukat.