Oroszország nem fogadja el az EU olajra vonatkozó 60 dolláros árplafonját

Oroszország nem fogadja el az EU olajra vonatkozó 60 dolláros árplafonját

Olajfúrás (Fotó: pixabay.com)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Oroszország visszautasítja, hogy árplafont vezessenek be az általa kitermelt olaj hordónkénti árára – írja értesüléseire hivatkozva az AP. Az amerikai hírügynökség idézte Vlagyimir Putyin elnök szóvivőjét, aki arról beszélt, a Kreml folyamatosan figyelemmel kíséri és elemzi az olajexporttal kapcsolatos eseményeket, és annak fényében dönt arról, milyen célzott intézkedéseket, lépéseket hajtson végre. Dimitrij Peszkov azt is egyértelművé tette, Moszkva nem fogad el semmilyen, a szabad piac törvényeivel ellentétes, ármaximalizálást célzó megegyezést.

Oroszország nemzetközi szervezetekhez akkreditált bécsi nagykövete, Mihail Uljanov egy Twitter-bejegyzésben megismételte Peszkov reakcióját. „Ettől az évtől Európa orosz olaj nélkül él. Moszkva már világossá tette, hogy nem szállít olajat azoknak az országoknak, amelyek támogatják a piacellenes árplafonokat. De várjanak, az EU hamarosan megvádolja majd Oroszországot, hogy az olajat fegyverként használja.”

Oroszország csak olyan országoknak fog kőolajat eladni, amelyek piaci körülmények között működnek együtt vele – jelentette ki Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes vasárnap a Rosszija 24 hírtelevíziónak. „Azokba az országokba fogunk olajat és olajtermékeket eladni, amelyek piaci feltételek között fognak együttműködni velünk” – mondta az energetikai ügyekért felelős orosz kormányfőhelyettes. Hangsúlyozta, hogy Oroszország akkor is ragaszkodni fog ehhez az elvhez, ha csökkentenie kell a kitermelést. Novak rámutatott, hogy az árplafon bevezetése olyan nem piaci, a hatékonysággal ellentétes eszköz, amely ellentétes a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályaival is.

Elmondta, hogy az orosz kormány olyan mechanizmust fog kidolgozni, amely megtiltja a kereskedelmet az olajárak felső határának feltételével. „Mi a gyakorlatunkban nem készülünk ársapka-eszközöket alkalmazni. Most olyan mechanizmusokon dolgozunk, amelyek megtiltják az ársapka-eszköz használatát, függetlenül attól, hogy milyen szintet állapítanak meg” – mondta. „Úgy véljük, hogy egy ilyen beavatkozás további destabilizációhoz, az energiaforrások hiányához és a beruházások csökkenéséhez vezethet. Ez nemcsak az olajat, hanem más, a piacon lévő termékeket is érinthet, és nemcsak Oroszországot, hanem más országokat is érinthet” – tette hozzá az orosz miniszterelnök-helyettes.

Ahogy arról lapunk is beszámolt: az EU 27 tagállama, illetve az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Kanada, Ausztrália és Japán vezetői pénteken megegyeztek arról, hogy 60 dolláros hordónként árplafont vezetnek be az Oroszország által piacra dobott olajra. A megállapodás értelmében ez már december 5-től, azaz jövő hétfőtől érvényben lenne. A magyar kormány ezzel kapcsolatban azt jelezte, nekik sikerült mentességet kieszközölniük az egyezség alól.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közben kevesli a 60 dolláros plafont. Szerinte még alacsonyabbra, 30 dollár/hordóra kellene levinni a limitet, hogy még könnyebben „térdre lehessen kényszeríteni az ellenség gazdaságát”.