Talpig turulban: amihez másnak évek kellenek, Mészárosnak hónapok

Talpig turulban: amihez másnak évek kellenek, Mészárosnak hónapok

Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke és Kővári Ágnes vezérigazgató a 2Rule új magyar sportruházati márkát bemutató sajtótájékoztatón a fővárosi Fröccsterasz étteremben 2018. július 20-án (MTI Fotó: Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Képzeljük el a helyzetet: a családi ebéden egy távoli rokon bejelenti, ugyan nincs semmi gyakorlata ebben, de holnaptól autót fog gyártani. Hányan lennének, akik azonnal eladnák saját jól bevált, biztonságos berendezésekkel bőven felszerelt kocsijukat, hogy látatlanba megvegyék az újat? A szombaton megkezdődött nemzeti bajnokság (NB I.) három csapata (a teljes mezőny negyede!) mégis így döntött, ezért ebben az idényben a Haladás, a Puskás Akadémia és a Diósgyőri VTK játékosai Mészáros Lőrinc vadonatúj, teljesen ismeretlen sportszereiben, a 2Rule márkájú felszerelésben lépnek pályára.

Sportfelszerelést gyártani – különösen profi sportolóknak – ma már sok esetben szinte űrtechnológiát igényel. Nem mindegy, hogyan vezeti el az izzadságot, tartja meg vagy éppen engedi ki a hőt, hogyan nyúlik, milyen a légellenállása, stb. Emlékezzünk csak az úgynevezett cáparuhára: a Speedo cég konkrétan a NASA közreműködésével, űrtechnológiai kutatások eredményeit felhasználva készített egy olyan dresszt a versenyzőknek, amit ugyan több órába tellett felvenni, de forradalmasította az úszást. Az LZR Racer mezben úszva 2008-ban száznál is több világcsúcs született, köszönhetően a különleges vízfekvést és kisebb ellenállást biztosító ruhának. Az izmok savasodását is késleltető pikkelyes csodadresszt a FINA hamar betiltotta, ezért 2010-ben olyan történt, ami előtte soha: abban az esztendőben egyetlen rekord sem dőlt meg! Ennyit számított a méregdrága fejlesztés, illetve a betiltása.

Mészáros Lőrinc, a hazai sportszergyártók Zuckerbergje

Viharos gyorsasággal robbant be a sportpiacra a korábban semmilyen vonatkozásban nem ismert cég: a 2Rule.

Van egy másik történetünk is. Tavaly júniusban a Magyar Nemzetben arról írtunk: Oroszi László feltaláló tizennégy év után pert nyert egy világcég, az Adidas ellenében. A Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítéletében 60,5 millió forint és kamatainak megfizetésére kötelezte a multit, amiért az tulajdonképpen ellopta a magyar férfitól az irányítósávos futballcipő szabadalmát. A hatvanmillió csak a magyar piacért járt, a világszabadalmat ugyanis annak idején elszúrták.

[caption id="attachment_4067" align="alignleft" width="535"]

Bojcsuk Iván rajza[/caption]

Az Adidas Predator Precision és a Predator Mania nevű cipője világsikert aratott a kétezres évek elején. Sokan máig a valaha gyártott legjobb focicsukaként tartják számon – akkora kultusza van, hogy használtan is 80–100 ezer forintot kérnek egy jobb állapotú párért az interneten. A rúgófelület finoman bordázott kialakítását Oroszi László 1995–96-ban dolgozta ki, majd szabadalmaztatta Magyarországon és egész Európában. Meglátogatták őt a multicég emberei, elkértek pár cipőt, majd eltűntek, és néhány év múlva piacra dobták a terméket saját név alatt.

A nemzetközi sportszerpiacot két nagy cég, a Nike és az Adidas uralja. Mindketten vagyonokat költenek a kutatásra és fejlesztésre. A Nike titkolózóbb, de a Business Insider tavalyi cikkében a Morgan Stanley nemzetközi könyvvizsgáló cégre hivatkozva azt becslik, az elmúlt öt évben 2,5 milliárd dollárt (ez jelenlegi árfolyamon csaknem 700 milliárd forint) költöttek új termékek kifejlesztésére.

Az Adidas (és a cég által felvásárolt másik nagy sportszermárka, a Reebok) adatait megtaláltam: az elmúlt tíz évben összesen 1321 millió eurót, vagyis 432 milliárd forintot költöttek kutatásra és fejlesztésre. Az összeg folyamatosan nő: tavaly 25 százalékkal emelték e terület költségvetését. Az Adidas egyébként nagy ritkán beenged újságírót is a Future Labnak nevezett kutatási központjában, ahol ultramodern technológiával fejlesztik ki és tesztelik új termékeiket.

Szép kilátások

Azzal a szakképzetlen réteggel, amelyik jelenleg nem tud elhelyezkedni a piacon, azzal a termelő, értéket előállító cégek nem tudnak mit kezdeni.

A MarketWatch tanulmánya azt vizsgálta meg, hány szabadalommal rendelkeznek a nagy sportszergyártók. Itt a Nike vezet: 1976 óta több mint négyezer szabadalmat jegyeztettek be a nevükre, őket követi a Reebok 482 újítással, majd az Adidas 275-tel – azt már jeleztük, hogy az utóbbi kettő egy céghez tartozik.

Mindezek fényében külön érdekes, ahogy a mindenhez is értő Mészáros Lőrinc berobbant a semmiből a turulmadárról elnevezett sportmárkájával a magyar profi sportba. Egy mérsékelten vicces szójátékkal: 2Rule, vagyis (angol kiejtés szerint) turul. Nem mellesleg a to rule (amit ugyanúgy ejtenek) azt jelenti: uralkodni.

Miközben szurkolunk minden magyar vállalkozás sikeréért, egyszerűen érthetetlen, hogyan tudott egy (akkor még) honlappal, márkabolttal, sőt kész termékkel sem rendelkező vállalkozás szerződést kötni három NB I-es csapattal – úgy, hogy a Haladás és a Felcsút az Adidasról, a miskolciak pedig a Nike-ról váltottak 2Rule-ra. Azt a cégadatokból tudni, hogy a bombasikerrel nyitó vállalkozás hetven százalékban Mészáros Lőrinc tulajdonában van (a felügyelőbizottság tagja a milliárdos gázszerelő lánya), és ugyan a Népszava megtalálta az egyik magyar varrodát, amely a mezek egy részét varrta, és az is kiderült, hogy a cég már fel is mondta a szerződést a Gombán működő vállalkozással, mert minőségi problémák adódtak hétezer mez legyártása után.

Megnéztük a Nemzeti Sport által a bemutatkozó sajtótájékoztatóról készített videót, amelyben Kővári Ágnes vezérigazgató arról beszél, hogy „sportszerető fiatal srácok és lányok dolgoztak a márka kialakításán”. Nesze neked, Future Lab és űrtechnológia, gondolja az egyszeri szurkoló, aki aligha csak a focipályán fogja látni a turulos mezt. A vezető szerint nem csak a futballra koncentrálnak, egyéni sportágakra és szövetségekre céloznak. Kővári Ágnes azt álmodja, hogy a következő olimpiákon ezeket a mezeket fogják viselni a sportolóink, és ha Mészáros Lőrinc (vagy valamelyik embere) álmodik valamit, az minden bizonnyal meg is valósul.

Kiderült az is, hogy jelenleg csak a termékek 20-30 százaléka készül itthon (ennyit a magyar kisvállalkozásról), az anyagokat Kínából és Törökországból vásárolják, továbbá már meg is állapodtak a Vasas klubbal és a vívószövetséggel, hogy ők is talpig turulban fognak sportolni. A sportszergyártásban van egy alapszám: legyen az bármilyen jó ötlet vagy forradalmi találmány, tizennyolc hónapig tart, mire piacon árulható termék lesz belőle. A 2Rule esetében nem tudni, hány fejlesztő dolgozott, dolgozik hányféle terven, és hol tartanak – a hazai klubok hirtelen bejelentették, hogy váltanak. Megdöbbentő, hogy maga Dárdai Pál is arcát adta az új márkához, pedig ha valaki, ő pontosan tudhatja, mennyi múlik a jó felszerelésen: a tökéletes futballcipő, jól tapadó kapuskesztyű gólokban, a kényelmes és jó aerodinamikai tulajdonságú mez századmásodpercekben mérhető előnyt vagy hátrányt jelenthet.

Nem árt emlékezni a közelmúlt botrányaira sem: a 2016-os labdarúgó Európa-bajnokság idején a svájciak kaptak igen kínos kérdéseket a nemzetközi sajtótól, amikor a franciákkal vívott meccsükön elszakadt Blerim Dzemaili, Admir Mehmedi, Breel Embolo, valamint Granit Xhaka dressze is – utóbbinak kétszer is át kellett öltöznie. Bukarestben pedig egyenesen a Román Olimpiai Bizottság elnökének állásába került, hogy a riói olimpián részt vevő román sportolók mezei könnyen szakadtak, festékfoltot hagytak maguk után, és a mosásban összementek. Sokan azt mondják, a hamis mezek is felelősek azért, hogy a román sportolók az elmúlt hatvan év leggyengébb eredményét produkálták azon az olimpián.

Nem tudom, beválik-e a 2Rule, de erős a gyanú, hogy nincsenek csodák. Azt egyelőre csak a három NB I-es csapat játékosai tudják elmondani (ha egyáltalán el merik mondani), hogy befüllednek-e a mezbe, szorít-e valahol, kényelmes és komfortos-e benne a játék. Az eredményeken nehéz lesz lemérni – a magyar foci ugyanis évtizedek óta tetszhalott állapotban van. Ugyanakkor nagy kár lenne más, sikeres olimpiai sportágakat is feláldozni a Mészáros Lőrinc-izmus oltárán. A bemutatkozás egyébként nem sikerült túl fényesre: a nemzeti bajnokság első fordulójában mindhárom turulos csapat vereséget szenvedett, a Felcsút ráadásul hazai környezetben (a második fordulóban pedig mind döntetlent játszottak és egy mez is elszakadt). Ha nem mondtam volna: taopénzből lehet 2Rule mezt is venni, természetesen.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 11. számában jelent meg, 2018. július 27-én. Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat még a 11. számban? Itt megnézheti Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.