Továbbra sem tud talpra állni a forint

Továbbra sem tud talpra állni a forint

(Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Azt követően, hogy csütörtökön 366 forint közelében járt az euró jegyzése, pénteken át is lépte ezt a határt a magyar fizetőeszköz, amikor egészen 366,3 forintig gyengül a közös valutával szembeni értéke.

Pedig reggel még nem volt ilyen sötét a kép, hiszen 364,9-es szintig erősödött, de aztán ismét esésnek indult a magyar valuta. A kép hasonló, mint csütörtökön, a lengyel zloty hasonlóan járt, mint a forint, a cseh korona viszont erősödött.

Egységes elemzői vélemény, hogy a piac izgatottan várja a jövő keddi Monetáris Tanács döntést, vajon a testület marad-e a jelek szerint az inflációra hatástalan 15 bázispontos emelés mellett, visszatér a nyáron indított 30 bázis pontos emeléshez, még ennél is nagyobbat lép, vagy esetleg követi a cseh és lengyel példát, ahol a jegybank egyetlen lépésben 75, illetve 125 bázispontot emelt az alaprátán.

Amennyiben felhagy a mérsékelt emeléssel a jegybank, úgy esély van arra, hogy a forint is erősödésnek indul, illetve hosszabb távon talán az infláció gyorsulását is visszafoghatja egy nagyobb mértékű kamatemelés. Ez utóbbi esetben azonban vállalni kell annak kockázatát, hogy a változó kamatozással eladósodott családoknak gondot jelenthet a hitelkamatok emelkedése miatti törlesztőrészlet emelkedés.