Válasz Online: Közel 1500 milliárd forint halmozódott fel a NER-hez tartozó magántőkealapokban

 Válasz Online: Közel 1500 milliárd forint halmozódott fel a NER-hez tartozó magántőkealapokban

Képünk csak illusztráció! Mészáros Lőrinc leszáll Monte Carlóban a Rose d'Or luxusjachtról egy vélhetően nyolcmillió forintos táskával a kezében 2023 augusztusában (Fotó: Hadházy Ákos Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Már 1452 milliárd forintnyi vagyont rejthetnek azok a magántőkealapok, amelyek Mészáros Lőrinchez, Szíjj Lászlóhoz, illetve Tiborcz István és Matolcsy Ádám köreihez tartoznak – írta meg a Válasz Online a 2023-as évről szóló pénzügyi jelentések alapján.

A lap Mészáros Lőrinc és Szíjj László esetében összesen négy alapkezelőt és 26 darab alapot vett figyelembe, a kormányfő veje, Tiborcz István környékére három alapkezelőt soroltak – 12 kezelt alappal –, a jegybankelnök fia, Matolcsy Ádám baráti csapatához pedig 14 alap tartozik. Mészáros Lőrinc érintett alapjai 770 milliárd forintot érnek, Szíjj László titkos pénztárcájában 79 milliárdot találtak, a Tiborcz-üzletek körül feltűnő magánalapokban 487 milliárdnyi vagyon halmozódott fel, a Matolcsy Ádám-féle közösség pedig 116 milliárdos extrapénzt tudhat magánál.

Ez összesen 1452 milliárd forint, a cikk szerint a „NER-csúcsragadozók” magántőkealapjaiban most parkoló 1452 milliárnyi vagyonból kettőnél is több budapesti metróvonal épülhetne. A Hvg.hu szerint pusztán a véletlen műve, de nagyjából ennyivel kellett megemelni az idei költségvetési hiánycélt, hogy tartható legyen. A Válasz Online leszögezi: az 1452 milliárd forint eredetének nagy részéről sok tudásunk nem lehet, újságírói eszközökkel lényegében kideríthetetlen, hogyan került ennyi pénz a kormányközeli üzletemberek kezelésébe. Azt sem lehet tudni 100 százalékos biztonsággal, hogy ennek a vagyonnak ők maguk lennének a tulajdonosai, hiszen a magántőkealapok befektetőinek anonimitását törvény biztosítja.