Vége az olcsó lakáshitelek korának

Vége az olcsó lakáshitelek korának

Az OTP Bank Nyrt. Magyarország legnagyobb kereskedelmi bankjának logója a főváros V. kerületében a Nádor utcában lévő bankfiók homlokzatán. (Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miután a Magyar Nemzeti Bank az elmúlt hetekben több alkalommal is emelt az irányadó kamaton, többen szembesülhettek azzal, hogy a hitelek kamatai is elkezdték követni az emelkedő trendet. Azok, akik hitelt szeretnének felvenni, ugyanazon futamidő mellett, ugyanazért a törlesztőrészletért csak kevesebb pénzt kaphatnak. A változó kamatozású hitelekkel rendelkező adósoknak pedig a törlesztőrészleteik emelkedésére kell készülniük.

 

Oda a hitelbőség

Mint azt lapunknak Gergely Péter, a Biztosdontes.hu pénzügyi tanácsadó oldal hitelszakértője elmondta, a lakáshitelek esetében már érvényesítették a bankok a drágulást, a személyi hitelek árai azonban még nem változtak jelentősen. Persze gondolhatjuk azt, hogy fél százalékos kamatemelés nem a világ, de ez egy lakáshitel esetében akár milliós összeget is jelenthet.

A szakértő azt tanácsolja, hogy aki mostanság hitelfelvételt fontolgat, az először is alaposan nézzen körül az állami támogatások között, és igyekezzen érvényesíteni minden kedvezményt. Emellett a különböző bankok ajánlatait is érdemes összehasonlítani, mert van olyan pénzintézet, amelyik már többször emelt a kamatain az elmúlt hetekben, mások viszont nem érvényesítették még, vagy nem olyan mértékben érvényesítették az irányadó kamat változását. Jelenleg 05–1 százalékos különbségek is lehetnek az ajánlatok között.

A hitelkalkulátorok számításai szerint a húsz éves futamidejű, fixált kamatú fogyasztóbarát hitelek kamata 3,25 százaléknál kezdődik, de nagyon sok bank már négy százalék fölött kínálja ezeket a kölcsönöket. Egy negyven milliós hitel esetében így akár hatmillió forintos eltérés is lehet a visszafizetendő összeg tekintetében.

Azon is érdemes elgondolkozni, hogy milyen kamatperiódusú hitelre van szükségünk. Mivel a következő hónapokban biztosan emelkedés várható, de a magas kamatkörnyezet könnyen lehet, hogy évekig velünk maradhat, hosszabb kamatperiódussal érdemes számolni. Ugyanakkor nem feltétlen a rögzített, húszéves kamatperiódus jelentheti a legjobb megoldást – véli Gergely Péter. A lakáshiteleket általában 10 év alatt fizetik vissza az adósok. Ennyi idő alatt sokan élnek az előtörlesztés lehetőségével vagy a hitel kedvezőbbre váltásának lehetőségével. Érdemes megfontolni a tíz éves kamatperiódus alkalmazását is, az ugyanis olcsóbb, mint a húsz éves.

 

A változó kamat rosszul sülhet el

Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szintén úgy gondolja, hogy az emelkedő kamatok időszaka előtt állunk. Igaz, hogy az irányadó ráta emelése már hónapok óta tart, a drágulást eddig visszafogta a bankok közötti verseny. Ennek azonban a jelek szerint vége. A szakértő szerint nemcsak az új hitelt igénylők életét nehezítheti meg a drágulás, hanem azokét is, akiknek változó kamatozású lakáshitelük van. Nekik akár azt is érdemes mérlegelniük, hogy nem akarnak-e átváltani egy hosszabb kamatperiódusú kölcsönre, így fagyasztva be évekre a jelenlegi kamatszintet. Jelenleg az adósoknak körülbelül a harmadának van változó kamatozású hitele.

A szakértő szerint a hitelfelvételt csak azoknak érdemes halogatniuk, akik évekre ki tudják tolni az ingatlanvásárlást, a következő években ugyanis valószínűleg csak a jelenlegi áraknál drágábban lehet majd kölcsönhöz jutni.

 

A lakásdrágulás nem áll meg, de lassul

A szakértők egyetértenek abban, hogy a kamatok és az ingatlanárak alakulása nem független egymástól, így abban az esetben, ha a magasabb kamatok miatt a lakosság kisebb összegű hiteleket tud felvenni, a lakások árai csak mérsékelt ütemben emelkedhetnek. A drágulás ütemét ugyanakkor – legalábbis a belvárosi ingatlanok esetében – gyorsíthatja, hogy a magas infláció miatt egyre többen keresnek menekülő befektetést a pénzüknek. Erre a célra pedig sokan az ingatlanokat használják. Ugyanakkor Balogh László azt is hozzátette, hogy ettől a hatástól nem várhatnak csodát az eladók, a befektetők legfeljebb a vevők negyedét szokták kitenni, és egy nagyon speciális ingatlantípusokat keresnek. 

Tanulságként azt lehet elmondani, hogy aki hitelt szeretne felvenni a közeljövőben, az jól teszi, ha minél hamarabb, még viszonylag alacsony kamatok mellett vesz fel egy hosszabb kamatperiódusú kölcsönt. A változó kamatozású hitelt fizetőknek pedig érdemes tájékozódniuk arról, hogy hogyan változtathatják át a hitelüket hosszabb kamatperiódusú termékre, hogy elkerüljék a következő időszak magasabb kamatkörnyezetének káros hatásait.