Az SZDSZ-t emlegetve állt ki Vidnyánszky Attila mellett Tőkés László

Az SZDSZ-t emlegetve állt ki Vidnyánszky Attila mellett Tőkés László

Tőkés László EP-képviselő az Európai Néppárt kongresszusán Helsinkiben a Messukeskus Kongresszusi Központban 2018. november 7-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Megdöbbenéssel tapasztaljuk, hogy a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) átalakítása ügyében zajló politikai konfrontáció Magyarországról a határon túlra is átterjedt – tudatta közleményben közösségi oldalán Tőkés László volt EP-képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke szerdán.

Az SZFE átalakítása hónapok óta nagy vihart kavar, a hallgatók szerint az, ahogy a kormány átalakítaná az intézményt, elveszi annak autonómiáját, így tiltakozásképpen kéthete elfoglalták és blokád alatt tartják annak épületét. Az egyetemet egyébként a kormány alapítványi fenntartásba helyezte, annak kuratóriumi elnöke pedig Vidnyánszky Attila lett, aki éppen szerdán jelezte: ha tényleg ő az akadálya az álláspontok közeledésének, félreáll.

Ahogy az ilyenkor lenni szokott, sokan állást foglalnak a vitában, mint Tőkés felidézi, így tett a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem Színház és Film Kara, valamint a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem is. Megjegyezte azt is, „az egyetemi anarchiába torkolló tiltakozások” támogatói közé több erdélyi színházigazgató is becsatlakozott, köztük az RMDSZ-es kultúrpolitika olyan közismert alakja, mint Gáspárik Attila, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház igazgatója, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja.

– Az SZDSZ-es vétetésű magyarországi kulturális véleménydiktatúra ellenében határozottan kiállunk a Vidnyánszky Attila nevével fémjelzett nemzeti színház- és filmművészeti törekvések mellett. Ezzel együtt pedig határozottan visszautasítjuk a külföldi balliberális kultúrpolitika erdélyi szálláscsinálóinak nevezett megnyilatkozásait – közölte Tőkés.

Az SZFE átalakítások miatt inkább leköszönő vezetése egyébként hétfőn jelentette be, megkezdik a tanévet az egyetemen.