Erdélyi lapbezárások: „a magyar kormány ebbe nem avatkozott bele, az 100 százalék”

Erdélyi lapbezárások: „a magyar kormány ebbe nem avatkozott bele, az 100 százalék”

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az elmúlt években radikális változások történtek az erdélyi magyar sajtóban: a magyar adófizetők által biztosított milliárdokból felvásároltak több napilapot, rádiót, egyéb médaterméket és lapterjesztő-céget, és létrehozták az erdélyi Kesmát. A párhuzam nem véletlen: létrejött egy központosított vállalat, ahol a döntések zárt ajtók mögött, az újságírók feje fölött születtek meg.

Sok olvasó megdöbbenését váltotta ki, amikor megszűnt a kedvenc helyi napilapjuk: összevonták az Udvarhelyi Híradó, Csíki Hírlap, Vásárhelyi Hírlap és Gyergyói Hírlap napilapokat, és helyette lett a Székelyhon. Mellett volt a Krónika országos napilap, és 2022 során felvásárolták a Székely Hírmondó napilapot is. A nyomtatott sajtóportfólió része volt a Heti Hirdető heti- és a Nőileg havi magazin is. Aztán 2022. végén robbant a bomba: miután ráköltöttek több milliárdnyi adóforintot, az összes nyomtatott lapot bezárták. (A szappanopera ezzel nem ért véget: mióta újra kezdtek csorogni a milliárdok Budapestről, megvásárolták a Heti Hírmondó néven újraindult magazint, és újra van Nőileg is.)

Kollégáink az uh.ro internetes portáltól arról kérdezték három megye – Hargita, Kovászna és Maros – lakóit, hogyan érintette őket a kedvenc lapjuk elvesztése, és tudják-e, hogy mindez az általuk nagyon szeretett magyar kormány hallgatólagos beleegyezésével történt. A videót az uh.ro-val való együttműködés keretében publikáljuk.

Címkék: Kesma