Nyolcvan millió forintos trükk az Erdélyi Médiatérnél

Nyolcvan millió forintos trükk az Erdélyi Médiatérnél

Nem csak a magyar szónak, hanem egyes magyar zsebeknek is teret adhattak (Fotó: Magyar Hang/Lukács Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megvett az „erdélyi Kesmánál” fontos pozíciót betöltő Nemes László Levente cége egy kisebb részesedést egy marosvásárhelyi kereskedelmi rádióban, majd azt eladta egy magyar Kft.-nek. Egy olyan magyar cégnek – a budapesti Magyar Médiaszolgáltatást Támogató Központ (MMTK) Nonprofit Kft.-nek –, amelyik éppen ettől a külhoni Kesmának is nevezhető konglomerátumtól több százmilliónyi magyar közpénzt kapott – derítette ki a Magyar Hang.

Tényfeltáró cikksorozatunkban megírtuk, hogyan flancoltak amerikai luxusautóval, egy Cadillac Escalade-del Demeter Szilárd barátai az erdélyi médiának szánt pénzből. Azt is kiderítettük, hogy volt, aki többet keresett az erdélyi Médiatérnél, mint akkoriban a magyar miniszterelnök. Ám nem csak fizetések formájában lehetett kivenni nagy pénzt az anyaországi adófizetők által busásan megtámogatott „erdélyi Kesmából” – mindjárt megmutatjuk, hogyan.

Nemes László Levente az „erdélyi Kesma”, vagyis az Erdélyi Médiatér Egyesület cégeinek ügyvezető igazgatója volt egészen 2023. május végéig. (Előtte szeptemberben a Transtelex kérdésére ő adott kitérő választ a Székely Hírmondó felvásárlásával kapcsolatos kérdésekre, és ő jelentette be egy online értekezleten a szerkesztőknek, hogy 2022. végén bezárják az összes nyomtatott lapot, és a dolgozók hetven százalékát elküldik.) De Nemes László Levente nem csak a Médiatér (pontosabban az annak tulajdonában lévő cégek, mint például a Prima Press vagy a Transversum) alkalmazásában állt egészen 2023 június 30-ig, hanem a saját pecsenyéjét is sütögette.

Új cég, új lehetőségek

Román cégbírósági iratok alapján 2021. április huszadikán a szászrégeni lakóhellyel rendelkező Nemes László Levente száz százalékos tulajdonosként kérvényezte a Setup Advisory SRL (ez a Kft. romániai megfelelője – a szerk.) bejegyzését a marosvásárhelyi bíróság kereskedelmi nyilvántartó hivatalánál. A cég székhelye Szászrégen, Vadászok utca 14., a vállalkozást kétszáz lejes tőkével (mai árfolyamon 15 ezer forint) hozta létre, fő tevékenységnek az üzleti és vezetési tanácsadást jelölt meg. A cég működésének időtartamát 99 évre korlátozták (nem élt ennyit, de erről később). A Marosvásárhelyi Bíróság június hetedikén jegyezte be a céget.

Alig két napra rá történt egy fontos tranzakció: az Erdélyi Médiatér megvásárolta a marosvásárhelyi Radio Gagát birtokló vállalkozás, az Alamo Impex 97 SRL-t. Mindezt a Bethlen Gábor Alaptól kikényszerített betekintésen tudtuk meg: itt mindössze két órát adtak a több száz oldalas dokumentumcsomag áttanulmányozására, ráadásul a táblázatokat 90 fokban elforgatták, hogy nehezebb legyen kibogarászni belőle az adatokat, és nem használhattunk semmilyen elektronikus eszközt, így papírral-ceruzával jegyzeteltünk. Azt le tudtuk jegyezni, hogy több magánszemélytől vették meg a céget (a neveket kitakarták), és a százalékos arányokból visszaszámolva az is kiderült, hogy a cég egy százalékáért 44 500 lejt, mai árfolyamon 3 és fél millió forintot fizettek a magyar adófizetők pénzéből. 15 százalék viszont nem az Erdélyi Médiatéré, hanem valaki másé lett – hogy kié, az nem derült ki abból a beszámolóból. Az azonban nagy valószínűséggel kijelenthető: ha a 85 százalékot a fenti áron tudták megvásárolni, a maradék 15 százalék sem kerülhetett többe.

A román cégbírósági iratok jóval beszédesebbek arról, mi is történt a 2021. június 9-i közgyűlésén: az Alamo Impex 97 SRL korábbi tulajdonosai, Frunda György volt RMDSZ-szenátor, Kórodi Alexandru, Nagy István és Hompot Szilárd István eladták a céget az Erdélyi Médiatér Egyesületnek és a Setup Advisorynak, vagyis Nemes László Levente cégének. Utóbbi 15 százalékot (egész pontosan 15,0007 százalékot) szerzett.

A mikrovállalkozás nem sokáig volt birtokosa ennek a tulajdoni csomagnak: szintén a román cégbíróság adataiból kiderül, hogy alig öt hónappal később, 2021. november 16-án egy újabb közgyűlésen a Setup Advisory SRL (egyedüli tulajdonosa Nemes László Levente) eladta a 15 százalékos részesedését a budapesti Magyar Médiaszolgáltatást Támogató Központ (MMTK) Nonprofit Kft.-nek. (Ennek a budapesti cégnek 2021. május végéig Nemes László Levente is résztulajdonosa volt – kicsit több, mint egy hónappal azután szállt ki az MMTK-ból, hogy megalapította Erdélyben az új cégét.)

Magyarán Nemes egyik cége eladta a tulajdonrészt a volt cégének, amelyik abban az évben 450 millió forint magyar közpénzt kapott az Erdélyi Médiatér Egyesülettől, ahol ő évek óta dolgozott.

Az is érdekes, hogy a rádió eredeti tulajdonosainak egyike, Hompot Szilárd István ma is a Médiatérnél dolgozik: egész pontosan az egyesület tulajdonában lévő Prima Press Kft. (ez az anyaországi Mediaworks megfelelője – a szerk.) ügyvezető igazgatója. Ő Nemes László Leventét válthatta ebben a funkcióban, hiszen a Székelyhonon találtunk egy játékfelhívás szabályzatot 2023 áprilisában ezzel a szöveggel: „a Petőfi vagy Te is! kampány szervezője a PRIMA PRESS Kft., székhelye Székelyudvarhely, Bethlen Gábor utca 55. szám, Hargita megye, adószáma RO12212848, cégbejegyzési száma J19/274/1999, ügyvezetője a Transversum Kft., képviselője Nemes László-Levente, a továbbiakban Prima Press.”

Előbb a közösségi oldalakon írtunk rá Hompot Szilárdra, aztán a Székelyhon központi címére küldtünk levelet, hogy adják ki email címét: azt szerettük volna megkérdezni tőle, mennyiért adta el a tulajdoni hányadát Nemes László Leventének. Nem jártunk sikerrel.

Mennyi lehetett a felár?

Azt, hogy pontosan mekkora felárral adta el Nemes a tulajdonosi hányadát a magyar nonprofit Kft.-nek, nem könnyű kideríteni, de az MMTK éves cégbeszámolói elég meggyőző adatokat adnak ebben a kérdésben. A magyar könyvelés szerint az éves mérlegben ezeket a „befektetett pénzügyi eszközök” soron tartják nyilván. 2020-ban az MMTK mérlegében ezen a soron 16 millió 754 ezer forintot tartottak nyilván, 2021 végén már 146 millió 812 ezer forintot. Egyszerű matematikai művelet: egy év alatt 130 millió forinttal növekedett ez a tétel, és talán nem légből kapott a feltételezés, hogy ennyit fizethettek a rádiós tulajdonrészért.

Az viszont biztos: az ügylet több etikai és esetleg büntetőjogi kérdés felvethet: bennfentes kereskedés, hűtlen kezelés, az Erdélyi Médiatérrel szembeni illojális magatartás.

Fentebb már leírtuk: a Nemes romániai cégének tulajdonában lévő tulajdonrészért júniusban minden valószínűség szerint nem több, mint 52,5 millió forintot fizethettek (hacsak nem ingyen jutott hozzá), így öt hónap alatt sikerülhetett – árfolyamtól függően – egy 75-80 millió forintos hasznot realizálni.

Ezek után már nem volt szükség a Setup Advisoryra-sem: szintén román cégbírósági adat, hogy a céget Nemes László Levente 2023. január 19-én felszámolta. A bírósági határozat utolsó sora így szól: „a társaság nem rendelkezik vagyonnal és egyéb, vagyonában felosztható eszközökkel.” Magyarán minden profitot kiszedtek, lenullázták a céget és bezárták.

Természetesen megpróbáltuk megkeresni Nemest is, hogy megkérdezzük a tranzakcióról. Rejtőzködő életet él: nem találtuk meg semelyik közösségi oldalon, fotó sincs róla a világhálón, és úgy vezette évekig Erdély egyik legnagyobb médiacégét, hogy az üzleti kapcsolatok fontos nemzetközi oldalán, a Linkedin-en sincs profilja. Végül szereztünk egy telefonszámot, így SMS-ben jeleztük, hogy szeretnénk pár kérdést feltenni neki a bezárt cégéről, de nem reagált a megkeresésünkre.

És még pár mondat a végére a kérészéletű Setup Advisoryról a román cégbírósági adatok alapján: a mikrovállalkozás 2021-ben, működésének első csonka évében nulla alkalmazottal működött, és alig 314 786 lej (mai árfolyamon 24,9 millió forint) forgalom mellett lett 1 024 752 lej (mai árfolyamon 82 millió forint) hasznot ért el. (Ennek az aránytalanságnak az a magyarázata, hogy Romániában az összforgalomba – cifra de afaceri – nem számolják bele a részvényekből vagy egyéb pénzügyi műveletekből keletkező hasznot.) A lényeg: a cégnek 82 milliós profitja lett abban a (csonka) évben, amikor az üzlet megtörtént, miközben a valós forgalom ennek a töredéke volt.