Történelem, átélhetően

Történelem, átélhetően

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Azok a csizmák… A csizmák, amikor a Hollandiába benyomuló németek először masíroztak végig az Utrechtsewegen. Az egyik szemtanú, aki kislányként lakásuk behúzott függönye alól leste a vonulást, máig erre emlékszik leginkább kézzelfoghatóan, és még mindig borzongva az egész háborúból. Mások pedig másra: akad, aki egy kalandos menekülésre lángszóróval felgyújtott házukból a hátsó kerteken át, míg van, akiben a megszállás nyomasztó monotóniája hagyta a legmélyebb nyomot.

A híres háborús szerző, Robert Kershaw visszatért első könyvsikere, Az arnhemi csata helyszínére, és újramesélte a történetet – új perspektívából. Ezúttal lényegében egyetlen utca – a város fő útvonala –, az Utrechtseweg a helyszín. Hogy miért? Mert annak, ami az 1944 szeptemberében lezajlott, sorsdöntő arnhemi ütközet kilenc napjában történt, ez az útszakasz lényegében mindvégig legfontosabb „szemtanúja” volt. Először a megszálló németek vonultak rajta, hogy őket villámgyors és meglepő támadás után kiűzzék innen a brit ejtőernyősök. Ez után jött a németek ostroma, majd az újabb megszállás.

Robert Kershaw: Egy utca Arnhemben – A megszállás és a felszabadulás drámája, 1940–1945

Kershaw a könyvében interjúkat készített a még élő szemtanúkkal, szinte centiméterről centiméterre bejárta a helyszínt, és mindent elolvasott, amit a levéltárakban fellelt. Az eredmény: nagyon átélhető, nagyon életszagú tudósítás arról, mi történt a háborúban. De itt nem csupán a hadtörténeti részleteket ismerjük meg, hanem azt is, hogyan éli át az átlagember – legyen angol vagy német katona, netán holland civil – azt, ha egyszer csak fenekestül fordul fel körülötte a világ.

Izgalmas könyv. Aki szereti a történelmet, garantáltan élvezni fogja még akkor is, ha már eleve tisztában van a II. világháború fontosabb történéseivel. De a csaták iránt különösebben nem érdeklődőket is lekötheti a mű – hiszen legalább annyira szól az örök emberi értékekről, vágyainkról, reményeinkről, félelmeinkről, mint a világégésről. A kiadó érdeme, hogy kiváló fordítót talált, aki döccenők nélkül, mindvégig következetes gördülékenységgel adja vissza az eredeti szöveget.

Robert Kershaw: Egy utca Arnhemben – A megszállás és a felszabadulás drámája, 1940–1945. Ford.: Dr. Molnár György. Jaffa Kiadó, 2018. 3990 Ft.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/3. számában jelent meg, 2019. január 18-án.

Hetilapunkat megtalálja az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat még a 2019/3. Magyar Hangban? Itt megnézheti.