A parti véget ért?

A parti véget ért?

Szájer József beszédet mond az Alaptörvény elfogadásának 5. évfordulós rendezvénysorozatához kapcsolódóan megtartott tudományos konferencián a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen 2016. szeptember 16-án (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Téma lezárva! – írta a Fidesz népszórakoztató társulatának egyik mókás tagja, Hoppál Péter a Szájer József kilépéséről megosztott posztjában. Számomra nem az eseményeket kézben tartó hatalom magabiztosságát, hanem a mélyütést kapott tábor bizonytalan reménykedését üzeni a gesztus. A sötétben fütyörésző embert látom, aki leplezni próbálja a bizonytalantól való félelmét.

Mert mi van akkor, ha az a bizonyos brüsszeli éjszaka soha nem ér véget? A konzervatív, keresztény értékeket nyomokban sem tartalmazó multikulti parti szervezője – aki készségesen és magától értetődő természetességgel beszél a rendezvényen történtekről – már arról nyilatkozik, hogy a Fidesz azóta a közéletből eltűnt/eltüntetett politikusát ugyan először látta, de a hasonló bulikon számos náció képviselteti magát. Köztük jobboldali magyar és lengyel politikusok. A szervező szavait persze illik fenntartásokkal kezelnünk, nagyon úgy látszik, hogy egy Lengyelországban körözött, zavaros hátterű emberről van szó. Ennél lényegesebb, hogy egyelőre semmilyen bizonyíték nincs az állításaira, így nem tudhatjuk, hogy továbbgyűrűzik-e az identitásromboló, kényszerű tisztáldozattal járó fideszes botrány.

Érdekes, hogy elemzők és inkább kormánypárti megmondóemberek vették elő Szájer József lebukása után a titkosszolgálati szálat. Vagyis hogy a botrány összefügg a jogállamiság és a költségvetés körüli uniós vitával. Gulyás Gergely mindenesetre a tegnapi kormányinfón nem akart ezzel kapcsolatban találgatásokba bocsátkozni. Annyit bátran feltételezhetünk, hogy nem a múlt heti volt az egyetlen ilyen összejövetel Brüsszelben, ahol nyilvánvalóan az átlagosnál jóval erősebb a titkosszolgálati aktivitás. Ugyanakkor az is életszerű, hogy nincs itt semmi konspiráció: Szájer József egyszerűen csak óvatlan volt, amikor a keresztény értékek mellett a gyülekezési korlátozásra is fittyet hányva ment partizni.

Nagyon nem mindegy a miniszterelnöknek és az ő hihetetlenül értékvezérelt közösségének, hogy az ereszcsatornás mutatvány a buli vége volt, vagy egy igazi gigapartinak a kezdete. Ha az utóbbi, annak Hoppál Péterrel együtt csak a nézői lehetünk.