A Szijjártó-csapda

A Szijjártó-csapda

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök érkezik az Európai Unió állam- és kormányfőinek informális találkozójára Prágában 2022. október 7-én.
(MTI/Fischer Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A magyar kormány ezúttal sem támogatott olyan szankciós intézkedéseket, melyek kárt okoztak volna Magyarországnak, a magyar embereknek. Szijjártó Péter írta ezt ki a Facebook-oldalára, miután kiderült, hogy az Európai Unió szankciós politikája ellen nemzeti konzultációt előkészítő magyar kormány támogatta az Európai Unió Oroszország elleni, immár nyolcadik szankciós csomagját. A valósághajlító propagandát persze nem hozza zavarba az ellentmondás. Meg lehet magyarázni! – idézhetnénk a nagy előd 2006-os hírhedt beszédéből.

A külgazdasági és külügyminiszter nem arra helyezte a hangsúlyt, hogy megint támogatta a kormány a szankciókat, hanem arra, hogy eközben sikerült megvédeni a nemzeti érdeket. Idézett mondata ugyanakkor a logika elemi szabályait követve leleplezi, hogy az Orbán-kormány kommunikációja hazugságra épül. Ha ugyanis Szijjártó Péter igazat írt, akkor a most és a korábban elfogadott szankciók semmiféle hátrányt nem okoztak a magyar embereknek. Az unió semmi olyasmit nem kényszerített rá a magyar kormányra, amivel az ne értett volna egyet. Ha az igazságot tükrözik a miniszter szavai, értelmetlen a szankciós konzultáció, hiszen a magyar emberek nem Brüsszel miatt szenvednek a felpörgő inflációtól vagy a rezsiemeléstől.

Ellenben ha valóban az unió szankciós politikája a fő oka minden itthoni problémának, akkor Szijjártó Péter nem mondott igazat. Hiszen csak olyan szankció lépett, léphetett hatályba, amelyet a magyar kormány is támogatott, így viszont nem állja meg a helyét az az állítás, hogy nem szavazott meg a kormány olyan intézkedéseket, amelyek kárt okoztak volna Magyarországnak, a magyar embereknek. Vagyis lehet, hogy az unió lábon lőtte magát, de akkor Orbán Viktor is ezt tette a magyar emberekkel. Csak a felelősséget nem kívánja ezért vállalni.

A Szijjártó-csapdából nincs kiút, a szankciók ellen hergelő kormány így is, úgy is hazudik. A miniszterelnök egyébként az újabb szankciós csomag elfogadása után harcias nyilatkozatokkal érkezett a prágai informális európai uniós csúcsra. A szankciós politikán változtatni kell, üzente, ám a tanácskozás utáni nyilatkozatokból kiderült: a színfalak mögött egyetértés volt abban, hogy újabb szankciókkal kell fokozni a háborús agresszorra nehezedő nyomást.!

Jó konzultálást, Magyarország

Olvassa reggeli véleménycikkünket, valamint az elmúlt nap legfontosabb híreit és a következő órák várható eseményeit összefoglaló „képbehozónkat” kora reggel már a postafiókjába érkező hírlevelünkben! A kávé koffein a testnek, a Magyar Hang reggeli hírlevele koffein a szellemnek! Iratkozzon fel és kezdje velünk a napot!