A WhatsApp-politika ötven árnyalata

A WhatsApp-politika ötven árnyalata

Matt Hancock brit egészségügyi miniszter egy 2020. júniusi koronavírussal kapcsolatos sajtótájékoztatón (Fotó: Brit Miniszterelnöki Hivatal/Number 10/Flickr)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Azon gondolkozom, lenne-e valós hatása nálunk annak, ha kiszivárognának olyan belső levelezések, mint nemrég a briteknél. A The Telegraphhoz jutott el több mint százezer WhatsApp-üzenet, ezeket The Lockdown Files néven kezdték feldolgozni. Az üzenetek a járványkezelést érintik, de általános képet adnak az elmúlt évek brit vezetéséről, illetve általában is a felelőtlen, átgondolatlan kormányzásról. Pedig szavakban épp a felelősséget hangsúlyozták – természetesen elsősorban az egyes állampolgárokon számon kérve azt.

Nyilvánvalóan valós cselekvési térrel a kormányzatok rendelkeznek. Értve ezalatt mondjuk, hogy mennyire védik a kórházakat, idősotthonokat. A WhatsApp-üzenetekből kiderült, ezt is elég ötletszerűen próbálta megoldani Matt Hancock egészségügyi miniszter. Az intézkedések mögötti motiváció pedig általában nem(csak) a tudományosság volt, hanem a közvélemény álláspontja, a politikai ellenfelektől való félelem, továbbá az „az a biztos, ha minél több mindent tiltunk” alapelve.

A Telegraph tíz pontba szedte az üzenetek eddigi tanulságait. Most pedig a döntéshozók sértetten magyarázkodnak, hogy ők csak jót akartak. Pedig nemcsak egy vírusról szól mindez, sokkal többről. Arról, hogy válsághelyzetben a politikai szereplők mit engednek meg maguknak, miként hárítják a felelősséget, továbbá mennyire hajlandóak elismerni, ha hibáztak. Nálunk sem vizsgáztak ezt illetően jól a vezetők, csak épp (sajnos) nem kerültek ki az ad hoc döntéshozatalt egyértelművé tévő üzenetek. Pedig jót tenne.

Általános jelenség volt az elmúlt években nálunk és más országokban is, hogy az állampolgárok a politikai vezetőktől várták az iránymutatást. Rég nem látott szintű hatalmat és beleszólást szereztek ezért mindenki életébe. Kaptak is az alkalmon. A felelősséget láthatóan már nem szívesen vállalnák. Pedig hiába minden tiltakozás, utólag már nem lesz elfogadható válasz az, hogy „csak tettük, amit akkor jónak láttunk”.

Olvassa reggeli véleménycikkünket, valamint az elmúlt nap legfontosabb híreit és a következő órák várható eseményeit összefoglaló „képbehozónkat” kora reggel már a postafiókjába érkező hírlevelünkben! A kávé koffein a testnek, a Magyar Hang reggeli hírlevele koffein a szellemnek! Iratkozzon fel és kezdje velünk a napot!