Maszk és igazolvány – ezek a valódi kilátások

Maszk és igazolvány – ezek a valódi kilátások

Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem vagyunk elegen beoltva, ezért valószínűleg kellenek majd korlátozások. De ilyet nem lehet mondani. Viszont olyat sem lehet ígérni, hogy nem lesznek korlátozások – akár ezt is mondhatta volna kedden a Parlamentben Orbán Viktor miniszterelnök.

Valódi jelentése mindenesetre körülbelül ez volt a napirend előtti felszólalásának. A kormányfő azt mondta: ha elegen be vagyunk oltva, akkor nem kell visszatérni a zárásokhoz és a maszkhasználathoz. Ha. Márpedig pillanatnyilag aligha lehetünk elegen beoltva, hiszen a kormány és maga a miniszterelnök is oltásra biztatja az oltatlanokat. 

Ugyanebben a beszédben a miniszterelnök azt állította, hogy a maszkhasználattal nem lehet legyőzni, de még megfékezni sem a vírust. Ezzel az állítással nem csak az a probléma, hogy ellentmond a korábbiaknak – hiszen a kormányfő szerint is vissza kell térni a maszkhasználathoz, ha nem leszünk elegen beoltva – hanem az, hogy csak részben igaz. A maszkhasználat valóban kevésbé képes meggátolni a delta varinánssal való fertőződést, de még így is csökkenti a megfertőződés esélyét. Alátámasztja ezt több magyar szakember véleménye, akik javasolják a maszkviselést zárt terekben, ahol többen vannak együtt. És alátámasztja talán az is, hogy a Magyarországnál hasonlóan vagy jobban átoltott országokban egyáltalán nem mondtak le a járványügyi döntéshozók maszkviselésről. Magyarországon egyelőre sem a kormányzat, sem önkormányzatok nem vállalták a politikai kockázatot, hogy maszkviselésre kötelezzék a lakosságot zárt terekben, miközben a hasonlóan átoltott Ausztriában már a magasabb szintű védelmet nyújtó FFP2-es maszkok kötelezők. Azt, hogy bizonyos közösségi események csak védettségi igazolvánnyal látogathatók, szinte mindenhol bevezették, miközben Magyarországon teljesen feledésbe merült az oltatlanok és az oltottak megkülönböztetése. 

A több ismeretlenes egyenlet legfontosabb ismeretlene az, hogy mi számít elegendő oltottságnak. Az aktuális tudományos közmegegyezés szerint 60 százalékos oltottság nem elegendő ahhoz, hogy ne fusson fel a negyedik hullám, ehhez 80 százalék feletti átoltottságra lenne szükség.

A másik nagy ismeretlen, hogy mekkora járványhullám az, ami a kormányzat szerint mindenfajta védelmi intézkedés nélkül, “lábon kihordható”, vagyis mennyi intenzíven ápolt beteg és napi halálozási szám számít a döntéshozók szemében túl soknak. Arra a kérdésre, hogy mi a terv, milyen számok esetén fognak lépni és mit, a korábbi hullámokhoz hasonlóan most sem szeret felelni a kormányzat. Arról sem közölnek információt, hogy milyen járványügyi becslésekkel, milyen forgatókönyvekkel dolgoznak.

A miniszterelnök napirend előtti felszólalásából a többség érthető módon azt hallotta ki, hogy minden rendben van. A magas átoltottság miatt Magyarország korán nyithatott, dübörög a gazdaság, ezermilliárdos nagyságrendben várhatók adókedvezmények-és visszatérítések, nyugdíjprémium. Ahogy tavaly ősszel, most sincs arról szó, hogy a járvány is dübörög, és hogy ezen a téren mégis mik a valódi kilátások.