Deutsch Tamás centit vág

Deutsch Tamás centit vág

Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője (Fotó: Deutsch Tamás / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Amikor az Európai Bizottság elnökjelöltségéről volt szó, akkor azt pletykálták róla saját párt- és honfitársai, hogy nem ő a legélesebb kés a fiókban. Az elmúlt 4 év ezt még az akkori kétkedőknek is totálisan bebizonyította. Már vágom a centit, hogy mikor lesz vége Ursula von der Leyen elnökösködésének – nyilatkozta a napokban Deutsch Tamás európai parlamenti képviselő, a Fidesz veterán politikusa az Indexnek. A német néppárti politikus tevékenységét kártékonynak minősítette, majd arról beszélt, hogy Ursula von der Leyent a jövőben egyesek szívesen látnák a NATO főtitkáraként. - Atyavilág, a NATO-ban fegyverek és piros gombok vannak! – viccelődött.

Nem tisztem a védelmembe venni az elnök asszonyt, aki a tevékenységével bőven rászolgált a kritikára, ha nem is elsősorban azért, ami a Fideszt zavarja. Deutsch Tamás azonban nem a leghitelesebb személy, aki ilyen megvető szavakkal illetheti őt. És nem azért, mert egyesek szerint talán ő sem a legélesebb kés az illiberális magyar kormányzat fiókjában, hanem egyszerűen azért, mert ő a Fidesz politikusa. Annak a pártnak, amelynek elnöke kormányfőként alig négy éve minden követ megmozgatott, hogy Ursula von der Leyen az Európai Bizottság elnöke legyen.

A kormánypárti sajtó akkoriban Orbán Viktor nagy győzelmeként tálalta, hogy többek között Emmanuel Macron francia elnökkel kooperálva sikerült ezt a döntést az európai vezetőkkel elfogadtatni. A fő cél annak megakadályozása volt, hogy Manfred Weber, az Európai Néppárt csúcsjelöltje legyen az elnök. - Jó döntés volt az ideológiai gerillákat távol tartani, és pragmatikus életösztönű vezetőket választani – lelkendezett 2019 nyarán a miniszterelnök. Szerinte Ursula von der Leyen olyan politikus, “akinek a jövőről való gondolatai között ugyanazok a kérdések lebegnek, mint a mi fejünkben.”

Érdemes mindezt összevetni Deutsch Tamás mai szavaival. Ezek szerint a főnöke egy olyan politikust segített kulcspozícióba, akinél kártékonyabbat nehéz találni, s akiről már akkor tudni lehetett, hogy híján van a megcélzott pozíciójához szükséges képességeknek. Ha Deutsch értékítélete pontos, két eset lehetséges. Orbán Viktort átverték. Vagy eleve tudta, milyen gyenge képességű személyt támogat. Nem kell a legélesebb késnek lenni a fiókban ahhoz, hogy megállapítsuk, mi következik ebből.